Cadmus fordítás Cadmus
Egyiptom

2016. 02. 10.

Egyiptom újjáépíti az iszlamisták által elpusztított keresztény templomokat

2016. 02. 10.

Legkésőbb 2016 végéig minden elpusztult és megrongálódott kopt keresztény templomépületet helyre fog állítani az egyiptomi állam, erre tett ígéretet Abdel Fattah al-Sisi, Egyiptom jelenlegi elnöke egy, a kairói Szent Márk katedrálisban tett látogatása során.

A templomokat a Muszlim Testvériség követői rongálták meg még Mohamed Murszi iszlamista elnök vezetése idején. Akkoriban a keresztényellenes támadások igen gyakoriak voltak, a szaúdi-barát, szélsőséges eszméket valló szervezet ugyanis nemhogy akadályozta, de még bátorította is az ilyen és ehhez hasonló támadásokat.

A Muszlim Testvériség uralmát al-Sisi, aki védelmi miniszter volt Murszi kormányában, a hadsereg segítségével döntötte meg még 2013-ban. Az Egyiptomi fegyveres Erők által alapított új kormányzat ezek után betiltotta az iszlamista mozgalmakat, elfogatta, majd bíróság elé állíttatta annak vezetőit, Murszi elnökkel az élen, akire halálítéletet szabtak ki, miután bebizonyosodott, hogy Szaúd-Arábiának és Katarnak kémkedett.

Az új kormányzat még akkor bejelentette, hogy amilyen hamar csak lehet, minden megrongálódott és elpusztult templomot a saját költségükön újjáépítenek, ez a projekt azóta is tart, mostanra minden elpusztult épület helyén új áll, már csak a megrongálódott, de nagyjából használható templomok teljes helyreállítása van hátra.

A kormányzaton kívül az al-Azhar, az ország legfőbb szunnita hatósága is gyűjt a keresztény egyházak, valamint az iszlamista diktatúra keresztény áldozatai számára az Egyiptomi Családok Háza kezdeményezésen keresztül, melyet még 2011-ben hívtak életre, azután, hogy az alexandriai Két Szent Templomot a terroristák felrobbantották. A szervezet szeretné a kezdeményezésen keresztül a két vallás tagjait közelebb hozni egymáshoz, hogy az iszlamista rémuralom alatt megtörtént eseményekhez hasonlók soha többé ne legyenek az országban.

Az Egyiptomi Védelmi Erők előreláthatólag összesen 25,5 millió dollárt fognak összesen elkölteni rekonstrukciós munkálatokra, mire minden istenháza helyreállítása megtörténik.

Az egyiptomi keresztény vezetők köszönetüket fejezték ki az állam felé, örömmel jelentve, hogy minden ez ellen irányuló kísérlet ellenére az egyiptomi kereszténység nemcsak hogy fennmaradt, de újra virágzásnak indulhatott.

Egyiptom lakosságának körülbelül 10%-át teszik ki a keresztények, akiket az iszlamista kormányzat előszeretettel kiáltott ki bűnbaknak, például őket nevezték meg az iszlamistaellenes tüntetések fő felelőseinek, majd ezen indok alapján egy kiterjedt keresztényüldözést indítottak el, mely során megsemmisítettek 6 keresztény iskolát, 60 házat, melyet keresztények laktak, valamint 80 boltot és 3 hotelt, melyet keresztények birtokoltak. Az üldöztetések során az iszlamisták 65 templomot gyújtottak fel, köztük több olyat is, mely még a 4. században épült ókori műemlék volt.

Az egyiptomi állam mind a templomok, mind az elpusztult lakások, intézmények és vállalatok újjáépítésének a teljes költségét magára vállalta, nem sajnálva a kemény dollármilliárdokat, melyeket a projektek felemésztenek.

Orientalista.hu – Crusader

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑