Cadmus fordítás Cadmus
Egyiptom

2018. 07. 15.

Egyiptomban keresztényeket üldöztek el az otthonaikból

2018. 07. 15.

Szélsőséges iszlamisták támadtak meg egy keresztény falut Egyiptom középső területén. Az ott lakók elmenekültek otthonaikból.

Egyiptom középső részén, az Al-Mina tartományhoz tartozó Manbal faluban szélsőséges iszlamisták csoportja megtámadta a település kopt keresztény lakóit. A támadók köveket dobáltak a keresztények otthonaira és betörték az üzletek kirakatait, mindeközben iszlamista rigmusokat skandáltak.

A támadók szerint a falu egyik fiatal keresztény lakója a múlt héten az iszlám vallást kritizáló írást osztott meg egy közösségi oldalon. A blaszfémiával vádolt fiatal férfit még ma hét folyamán letartóztatták és vádat emeltek ellene. Ennek ellenére az iszlamisták hétfőn ismét megtámadták a falut, és elüldözték a lakosságot. A helyi források szerint áldozatot nem követelt az iszlamisták randalírozása, de menekülés közben több keresztény megsérült.

A hatóságok nagy erőkkel vonultak ki Manbalba, és hermetikusan körbezárták a települést. A rendőröknek még nem sikerült helyreállítani a rendet. A helyzetet kihasználva a környék iszlamista sejkjei a mecsetekben kopt keresztények elleni uszításról prédikálnak, ami még jobban eszkalálja az amúgy is instabil helyzetet.

A tartomány kopt keresztény püspöksége közleményben ítélte el az iszlám vallás elleni írásokat és annak terjesztését, mégis, a múlt hét péntek óta folyamatosak az iszlamisták támadásai a keresztények ellen.

Egyiptomban közel 100 millió ember él, akik 85%-ban az iszlám vallást követik. A lakosság 15%-a keresztény. A legelterjedtebb egyház a kopt ortodox. Kisebb lélekszámban élnek még kopt katolikusok, és a pár tízezer fős alexandriai illetve sínai ortodox egyház követői is élnek az országban.

Az egyiptomi keresztények évszázadok óta ki vannak téve a többségben élő muszlim közösség szélsőséges csoportjai támadásainak. Az arab tavasznak nevezett zavargásoknak köszönhetően az országban megerősödött az iszlamista Muszlim Testvériség befolyása. 2012 nyarán a testvériséghez köthető Szabadság és Igazságosság Pártja elindította jelöltjét az elnökválasztáson Mohamed Murszi személyében, aki meg is nyerte választásokat. Egy évvel később az akkori védelmi miniszter, Al-Sisi megpuccsolta Murszi hatalmát, miután az iszlamista elnök nem volt hajlandó engedményeket tenni a tüntetőknek. Annak ellenére, hogy több mint öt éve a világinak mondott Al-Sisi irányítja az országot, szinte mindennapossá váltak a kopt otthonok, falvak és városrészek elleni támadások. Az iszlamisták az elmúlt években több száz kopt keresztényt öltek meg, akiknek többségük nő, gyerek vagy egyházi vezető volt.

S4C.news – Kassab Adonis, Forrás: Linga.org

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑