Cadmus fordítás Cadmus
Egyiptom

2015. 04. 28.

Egyiptomi beduinok is háborút kezdtek az Iszlám Állam ellen

2015. 04. 28.

Fegyveres beduinok támadtak az Iszlám Állam terrorszervezet egyiptomi ágaként működő Ansar Bayt Al-Maqdis állásaira a Sínai-félsziget északkeleti részén, miután a dzsihadisták újabb rémtetteket követtek el a helyiek ellen – jelentették kedden egyiptomi lapok.

Ansar_Bayt_al-Maqdis_(شعارات_جماعة_أنصار_بيت_المقدس_3)

Ansar Bayt Al-Maqdis logója

Helyi források szerint a félsziget egyik legnagyobb törzse, a Tarabín 350 tagja rohant le a szélsőségesek bástyáinak számító két falut a Gázai-övezettel közös határon fekvő Rafah várostól délre. A terroristák előzőleg végeztek a Tarabín törzs egyik sejkjével és egy fiatal tagjával.

A beduinok – saját beszámolójuk szerint – nehézfegyvereket szállító dzsipek hosszú konvojával érkeztek a helyszínre, ahol golyózáport zúdítottak a dzsihadisták állásaira, felperzselték viskóikat, majd kiűzték őket a falvakból.

A felbőszült helyiek akcióját megelőzően újabb lefejezett holttestet találtak az egyik környékbeli falu lakói. Az áldozatot, egy 17 éves fiatalt néhány nappal korábban hurcolták el a régióban letelepedett szélsőségesek, akik az elmúlt fél évben több tucat embert végeztek ki hasonló módon. Több ilyen gyilkosságról videó is készült, amelyeket a terrorcsoport az interneten terjesztett. Az áldozatokkal szemben rendszerint az a vád, hogy Izraelnek kémkedtek, vagy pedig az, hogy támogatták az egyiptomi kormányerők terrorellenes harcát a térségben.

Az al-Vatan című napilap keddi vezércikke szerint a beduinok azt állították, hogy a terroristák egyik legfőbb rejtekhelye egy 500 méter hosszú alagút, amely a félszigeten szolgáló (az egyiptomi-izraeli békeszerződés betartásán őrködő) Multinacionális Erő és Megfigyelők (MFO) egyik állása alatt húzódik, így kerülve el az egyiptomi hadsereg légicsapásait. A cikk A Sínai terroristái az MFO védelme alatt címmel jelent meg, és egyebek között az állt benne, hogy a helyiek azzal gyanúsítják a békefenntartókat, üzemanyaggal látják el a dzsihadistákat, valamint ápolják sebesültjeiket, amiért az Ansar Bayt Al-Maqdis nem támad az MFO katonáira.

Ezenközben Abdel-Fattah Al-Sisi egyiptomi államfő újabb három hónappal meghosszabbította a tavaly októberben elrendelt szükségállapotot, és a nyolcórás éjszakai kijárási tilalom is érvényben marad az el-Arís kikötőváros, Sejk Zuveid település és Rafah határváros közötti területen.

Ibráhím Mahlab kormányfő ezenkívül hétfőn elrendelte a gázai határ mentén kialakított biztonsági zóna kiszélesítését. A sáv helyén tavaly október végén tömeges kilakoltatásokat kezdtek el, annak a merényletnek a következményeként, amelyben több mint harminc katona vesztette életét. Korábbi kairói nyilatkozatok szerint a jelenleg egy kilométer széles zóna végül Rafah egész egyiptomi részére ki fog terjedni.

Mahlab úgy fogalmazott, a több ezer kilakoltatott családot kárpótolják, de arra figyelmeztette az érintetteket, hogy elkobozzák a tulajdonát annak, aki ellenszegül a rendeletnek.

Orientalista.hu – (Forrás: MTI)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑