Cadmus fordítás Cadmus
Egyiptom

2015. 04. 28.

Egyiptomi beduinok is háborút kezdtek az Iszlám Állam ellen

Fegyveres beduinok támadtak az Iszlám Állam terrorszervezet egyiptomi ágaként működő Ansar Bayt Al-Maqdis állásaira a Sínai-félsziget északkeleti részén, miután a dzsihadisták újabb rémtetteket követtek el a helyiek ellen – jelentették kedden egyiptomi lapok.

Ansar_Bayt_al-Maqdis_(شعارات_جماعة_أنصار_بيت_المقدس_3)

Ansar Bayt Al-Maqdis logója

Helyi források szerint a félsziget egyik legnagyobb törzse, a Tarabín 350 tagja rohant le a szélsőségesek bástyáinak számító két falut a Gázai-övezettel közös határon fekvő Rafah várostól délre. A terroristák előzőleg végeztek a Tarabín törzs egyik sejkjével és egy fiatal tagjával.

A beduinok – saját beszámolójuk szerint – nehézfegyvereket szállító dzsipek hosszú konvojával érkeztek a helyszínre, ahol golyózáport zúdítottak a dzsihadisták állásaira, felperzselték viskóikat, majd kiűzték őket a falvakból.

A felbőszült helyiek akcióját megelőzően újabb lefejezett holttestet találtak az egyik környékbeli falu lakói. Az áldozatot, egy 17 éves fiatalt néhány nappal korábban hurcolták el a régióban letelepedett szélsőségesek, akik az elmúlt fél évben több tucat embert végeztek ki hasonló módon. Több ilyen gyilkosságról videó is készült, amelyeket a terrorcsoport az interneten terjesztett. Az áldozatokkal szemben rendszerint az a vád, hogy Izraelnek kémkedtek, vagy pedig az, hogy támogatták az egyiptomi kormányerők terrorellenes harcát a térségben.

Az al-Vatan című napilap keddi vezércikke szerint a beduinok azt állították, hogy a terroristák egyik legfőbb rejtekhelye egy 500 méter hosszú alagút, amely a félszigeten szolgáló (az egyiptomi-izraeli békeszerződés betartásán őrködő) Multinacionális Erő és Megfigyelők (MFO) egyik állása alatt húzódik, így kerülve el az egyiptomi hadsereg légicsapásait. A cikk A Sínai terroristái az MFO védelme alatt címmel jelent meg, és egyebek között az állt benne, hogy a helyiek azzal gyanúsítják a békefenntartókat, üzemanyaggal látják el a dzsihadistákat, valamint ápolják sebesültjeiket, amiért az Ansar Bayt Al-Maqdis nem támad az MFO katonáira.

Ezenközben Abdel-Fattah Al-Sisi egyiptomi államfő újabb három hónappal meghosszabbította a tavaly októberben elrendelt szükségállapotot, és a nyolcórás éjszakai kijárási tilalom is érvényben marad az el-Arís kikötőváros, Sejk Zuveid település és Rafah határváros közötti területen.

Ibráhím Mahlab kormányfő ezenkívül hétfőn elrendelte a gázai határ mentén kialakított biztonsági zóna kiszélesítését. A sáv helyén tavaly október végén tömeges kilakoltatásokat kezdtek el, annak a merényletnek a következményeként, amelyben több mint harminc katona vesztette életét. Korábbi kairói nyilatkozatok szerint a jelenleg egy kilométer széles zóna végül Rafah egész egyiptomi részére ki fog terjedni.

Mahlab úgy fogalmazott, a több ezer kilakoltatott családot kárpótolják, de arra figyelmeztette az érintetteket, hogy elkobozzák a tulajdonát annak, aki ellenszegül a rendeletnek.

Orientalista.hu – (Forrás: MTI)

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑