Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2022. 04. 29.

Egymásra találhat a vahabizmus és a neo-oszmán politika

2022. 04. 29.

Törökország elnöke 2018 óta először látogatott csütörtökön Szaúd-Arábiába, megmutatva, hogy végleg továbblépett Dzsamál Hasogdzsi újságíró brutális meggyilkolása után. Erdogan török elnök Szalmán királlyal és Mohamed koronaherceggel találkozik a két napos ott-tartózkodása alatt – írta meg a VG.

A Reuters értesülései szerint a megbeszélések között szerepel majd a „zűrzavaros idők maguk mögött hagyása is”. A király meghívása Törökország több hónapig tartó kampánya után érkezett, miszerint helyre szeretnék hozni a kapcsolatukat.

Hasogdzsit, egy kritikus szaúdi újságírót, aki az Egyesült Államokban élt, brutálisan megölték az isztambuli szaúdi konzulátuson 2018 októberében. A CIA később arra a következtetésre jutott, hogy a gyilkosságot valószínűleg Mohamed koronaherceg rendelte el, aki hevesen tagadta a vádat. Nem sokkal az újságíró halála után a török elnök a szaúdi kormány „legmagasabb szintjeit” vádolta – Mohamed megnevezése nélkül – a gyilkosság engedélyezésével, majd azt követelte, hogy a szaúdiak adják ki a gyanúsítottakat Törökországnak. Kérését elutasították.

A gyilkosság és az azt követő vádak megfeszítették a kapcsolatot a két szunnita muzulmán regionális hatalom között, és Szaúd-Arábia nem hivatalos bojkottot indított a török ​​árukkal szemben, aminek következtében
a Szaúd-Arábiába irányuló török export visszaesett több mint 90 százalékkal 2021 márciusára.

Törökország jelenleg súlyos pénzügyi problémákkal néz szembe, akárcsak az infláció elharapódzása és az energiaárak megugrása az orosz–ukrán háború következtében, így remélik, hogy helyreállíthatják a gazdasági kapcsolatot Szaúd-Arábiával – valamint Izraellel, Egyiptommal és az Egyesült Arab Emírségekkel –, hogy mérsékeljék a gazdasági nyomást.

Erdogan rijádi útja a török ügyészség április 7-i határozatának a nyomán született, miszerint lezárják a pert és átadják a közel-keleti országnak. Ezzel együtt ejtették a vádemelést a 26 szaúdi gyanúsított ellen. Ugyanakkor Hasogdzsi özvegye megfogadta, hogy folytatja a harcot, így számos független per folyik az újságíró halálával kapcsolatban.

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑