Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2015. 12. 13.

Egyre feszültebb a kapcsolat Irak és Törökország között

2015. 12. 13.

A nemzetközi jog súlyos megsértésével vádolja Törökországot az iraki vezetés, miután Ankara több száz katonáját küldte az észak-iraki Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellenőrzése alatt álló Moszul környékére.

Bagdad az ügyet az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé terjesztette. Az iraki vezetés azt várja el, hogy a BT utasítsa Ankarát, hogy vonja ki katonáit.

„Törökország az iraki kormány engedélye nélkül küldött fegyveres erőket, ez nem segíti a terrorizmus elleni harcot. Ez Irak szuverenitásának jelentős mértékű megsértése. A külföldi országok közül jelenleg egyedül Törökország állomásoztat katonai egységeket Irakban”- fogalmazott Haider al-Abadi iraki kormányfő.

Ankara szerint a török csapatok a helyi kurdok kiképzésében és felfegyverzésében vesznek részt, amiről tájékoztatták Bagdadot. Az iraki védelmi minisztérium közölte, hogy nem járult hozzá a határátlépéshez.

Recep Tayyip Erdogan török államfő szerint a török csapatok a terroristák megfékezéséért vannak Irakban. Ankara jelezte, hogy nem vonja vissza csapatait.

Az elmúlt hónapokban több bizonyíték is napvilágot látott arról, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet Törökországon keresztül értékesíti a szíriai és iraki olajkutakból kitermelt nyersolajat. A terroristák fegyver és humán utánpótlása szintén a török területről érkezik.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑