Cadmus fordítás Cadmus
Gazdaság

2016. 05. 31.

Egyre kevesebb az olaj

2016. 05. 31.

Az Egyesült Államok Energia Információs Hivatala (EIA) által közzétett adatokon látszik, hogy az olajkitermelés szinte minden országban folyamatosan csökken.

A lassan két éve tartó alacsony olajár elkezdte éreztetni a hatását.

A globális olajkitermelés tavaly novemberben érte el a csúcspontot 80,63 millió hordó/nappal, idén februárban 977 ezer hordóval kevesebb volt.

World-CC

Kanadában a drágán kitermelhető olajhomok a sláger, ilyen árak mellett viszont nem éri meg nekik. Idén várhatóan még jelentősebben fog csökkenni a kitermelt olaj.

Canada

Kína látványos zuhanásba kezdett.

China

Egyiptomban lassú hanyatlás, folytatódik az eddigi trend.

Egypt

Mexikó 2012-ben érte el a maximumot, azóta csak lefelé megy.

Mexico

Norvégia 1996 és 2004 között még 3 millió hordóval termelt ki naponta, manapság ennek a felét. Az olajárzuhanás hatása azonban még nem látszik. 2012-ben voltak a mélyponton, azóta növelni tudták az olajtermelést.

Norway

Nagy-Britannia 1998-ban még 3 millió hordót termelt naponta, ma ennek nagyjából a harmadát. Az elmúlt években viszont nem csökkent tovább.

United-Kingdom

A nagy meglepetés Oroszország, mert mindenki erőteljes visszaesésre számított, ők pedig egyre több és több olajat pumpálnak ki a földből. Kérdés, hogy meddig bírják ezt így folytatni, az olajárzuhanás miatt súlyos bevételektől esik el az orosz állam.

Russia

Az Egyesült Államokban tanúi lehetünk a palaolaj összedőlésének. Akárcsak az olajhomok, a palaolaj is egy költséges nyersanyagforrás, sokkal drágább, mint a hagyományos kőolaj. Várhatóan idén tovább fog esni a kitermelés.

USA-thru-April

Irán a legnagyobb kakukktojás. Nagyon jól jártak a szankciók feloldásával, nem csoda, hogy Szaúd-Arábia dühöng emiatt.

Iran-thru-April

Idén várhatóan tovább fog csökkenni az olaj. Súlyos államcsődöknek ill. vállalati csődöknek kell bekövetkeznie ahhoz, hogy egyensúlyba álljon az olajár.

Orientalista.hu – Jack Fall

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑