Cadmus fordítás Cadmus
Pakisztán

2019. 09. 19.

Egyre több a klímamenekült Pakisztánban

2019. 09. 19.

Már több millió pakisztánit veszélyeztet a klímaváltozás. A tengerparti Keti Bandar régió volt Pakisztán éléskamrája, a globális felmelegedés okozta tengerszint emelkedés azonban mindent letarolt. A helyiek nem csak a megélhetésüket veszítették el, de az otthonaikat is.

– A víz tönkre tette a házainkat, ezért el kellett költöznünk a beljebb fekvő vidékekre. Ott viszont idegenek voltunk és nem volt miből élnünk. Ami pedig ennél is rosszabb, hogy az Arab-tenger tovább emelkedett, és az új otthonainkat is elöntötte. Most mit kéne tennünk? – kérdezte kétségbe esve egy pakisztáni nő.

A legtöbb helyen méteres cölöpökre építik a házakat és töltésekkel, valamint homokzsákokkal próbálják megóvni a falvakat, de hosszú távon ez sem megoldás.

Az innen mindössze 100 kilométerre fekvő 17 millió lakosú Karacsi is lassan hasonló sorsra juthat. Ez viszont megingatná egész Pakisztán gazdaságát, arról nem is beszélve, hogy egy atomerőmű is veszélybe kerülne.

– Nincsen szárazföld az Antarktisz és az arab-tengeri partszakasz között, így ha a globális felmelegedés miatt elkezd olvadni a jégtakaró, az azonnali vízszint emelkedéshez vezet Pakisztánban. Ez ijesztő – magyarázta a Nemzeti Oceanográfiai Intézet főigazgatója, Dr. Nuzhat Khan.

A klímaváltozás pedig világszerte emberek millióinak az életét teszi pokollá. 2019 első felében 7 millióan kényszerültek elhagyni otthonaikat a szélsőséges időjárás miatt, és év végéig ez a szám 22 millióra emelkedhet. Ez több, mint ahányan a háborúk elől menekülnek. A Columbia Egyetem kutatói szerint pedig az évszázad végére évente 660 ezer klímamenekült fog útnak indulni Európa felé.

Észak-Amerikában a tornádók, Latin-Amerikában és Délkelet-Ázsiában az erdőtüzek, míg Ázsia többi részén és a karibi térségben a ciklonok okoznak hatalmas pusztítást. A legkiszolgáltatottabbak pedig a legszegényebb országok.

Euronews

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑