Cadmus fordítás Cadmus
Jemen

2017. 06. 18.

Egyre több civillel végeznek a szaúdi erők Jemenben – a világ hallgat

2017. 06. 18.

Mivel a nemzetközi közösség érdektelen maradt Jemennel kapcsolatban, s nem szólal fel a számos háborús bűncselekmény miatt, amit Szaúd-Arábia hadserege követett el a térségben, Rijád egyre több és egyre súlyosabb támadást hajt végre civilek ellen.

Egyre súlyosbodnak a szaúdiak által elkövetett civilek elleni atrocitások, s mindez a világ mélyéges hallgatása mellett folyik – erről beszélt Catherine Shakdam, a Shafaqna Intézet Közel-Keleti Tanulmányok szegmensének igazgatója az iráni PressTV-nek.

„Most ők [a szaúdiak – a szerk.] szándékosan célozzák a nőket és a gyermekeket, most már nem is rejtik ezt el többé, vagy nem is tettetik, hogy vannak valós célpontjaik, s a civilek csak járulékos veszteségek. Amit most tesznek, az az, hogy nyíltan a civileket támadják, mert így tudják a legnagyobb kárt okozni.”

 – nyilatkozta az elemző.

Shakdam azután tette közzé megjegyzését, hogy szaúdi harci gépek lebombáztak egy emberekkel teli piacteret Sa’adában. Az incidensben legalább 24-en vesztették életüket, mind ártatlan civilek, köztük nők és gyerekek.

Az országban a síita húszik harcolnak a szaúdi érdekeket lakájhűséggel kiszolgáló volt kormányfő, Abdrabbuh Manszur Hádi ellen. Utóbbit Rijád és vahabita szövetségesei segítik, ennek ellenére az országot továbbra sem tudják uralmuk alá hajtani.

Szaúd-Arábia (mely Észak-Korea utána  világ második legdurvább totalitárius diktatúrája, mégis a Nyugat legfőbb szövetségese és az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának elnöke) a húszik hősiességét a civilek pusztításával, s Jemen kiéheztetésével próbálja megtörni – mindeddig sikertelenül.

Az országban azonban a humanitárius helyzet katasztrofális: tombol a kolera, nincsen élelem, egészségügyi ellátás, az infrastuktúra nagy része a bombázásokban megsemmisült, az alultápláltság általános és senkit sem kímál: az ENSZ adatai szerint legalább kétmillió gyermek éhezik országszerte, közülük is sokan meghalnak – s az ő vérük is a szaúdiak kezén szárad.

Orientalista.hu – Crusader

 

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑