Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2017. 07. 16.

Egyre több esély van a szíriai békére

2017. 07. 16.

Esély kínálkozik az előrehaladásra az ENSZ égisze alatt zajló genfi béketárgyalásokon, miután elcsendesedtek a Bashar Al-Assad szíriai elnök elmozdítását követelő hangok – jelentette ki szombati genfi sajtótájékoztatóján Alekszej Borodavkin, Oroszország ENSZ-hez és más nemzetközi szervezetekhez akkreditált genfi nagykövete.

Az orosz diplomata szerint a genfi tárgyalások pénteken befejeződött hetedik fordulója eredményes volt, különösen amiatt, hogy “korrekció” történt a szíriai iszlamista ellenzék nagy részét tömörítő, Szaúd-Arábia által támogatott Tárgyalási Főbizottság (HNC) álláspontjában. Borodavkin szerint:

A korrekció lényege, hogy a legutóbbi tárgyalási forduló alatt az iszlamisták egyetlen egyszer sem követelte Bashar Al-Assad elnök és a legitim szíriai kormány azonnali lemondását. […] A HNC, valamint a nyugati és öböl menti fővárosokbeli támogatói tudatosították, hogy a béke az első, és a politikai reformok megvitatása csak ezután következhet.”

A HNC-nek és nemzetközi támogatóinak sokáig az “Assadnak távoznia kell” volt a jelszava, amit Oroszország kereken visszautasított. Az iszlamista ellenzék az elmúlt év folyamán azonban katonai vereségeket szenvedett a Szíriai Arab Hadseregtől, és már sem Donald Trump amerikai, sem Emmanuel Macron francia elnök nem követeli a szíriai elnök azonnali távozását.

A szíriai kormány támogatói Genfben kerültek minden, a politikai átmenetre vonatkozó vitát, és a terrorizmus elleni harcra helyezték a hangsúlyt. Eddig nem tárgyaltak közvetlenül az iszlamista ellenzékkel, arra hivatkozva, hogy nincs egységes ellenzéki delegáció, minthogy a HNC és két másik, “moszkvai és kairói platform” néven ismert csoport egyaránt magának követeli az “ellenzék” képviseletének jogát.

Az eddigi hét tárgyalási fordulóban Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai megbízottja külön-külön tárgyalt mindegyik féllel, és csupán abban sikerült megállapodnia velük, hogy melyek legyenek a megvitatandó témák: az új alkotmány, a kormányzati rendszer reformja, új választások és a terrorizmus elleni harc.

A három ellenzéki küldöttség vezetői találkoztak egymással, hogy közös tárgyalási alapot találjanak, ami reményeket ébreszt arra vonatkozóan, hogy a szeptemberben esedékes következő tárgyalási fordulóban megkezdődhetnek a közvetlen táryalások a kormányoldal és az ellenzék között.

“Remélem, hogy szeptemberre az ellenzék konszolidálni tudja közös álláspontját, amelynek konstruktívnak is kell lennie, megállapodás elérésére kell irányulnia a kormánnyal. […] Ha ismét ultimátumokat és előfeltételeket támasztanak, amelyeknek nincs realitásuk, az nem fog működni. Az zsákutcába viszi a tárgyalásokat, legyenek azok közvetlenek vagy közvetettek”

– szögezte le az orosz nagykövet. Borodavkin mindemellett síkraszállt egy szélesebb ellenzéki képviselet mellett, sürgetve különösen a szíriai kurdok bevonását a békefolyamatba.

Orientalista.hu – Sinoda, MTI nyomán

Megosztom:

, , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑