Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2019. 11. 29.

Egyre többen halnak meg az iraki tüntetéseken

2019. 11. 29.

Legkevesebb 30 tüntetőt megöltek csütörtökön a dél-iraki Násziríjában, további 180 ember megsebesült – jelentette az Emberi Jogok Iraki Megfigyelőközpontja helyi civil szervezet.

Musztafa Szaadún, a szervezet igazgatója az EFE spanyol hírügynökségnek azt mondta, hogy számadataikat a dél-iraki Dzikár kormányzóságból – amelynek fővárosa Násziríja – származó orvosi források alapján meg tudták erősíteni. Dzikár egyike az erőszak által leginkább sújtott kormányzóságnak a tüntetések október eleji kezdete óta.

Korábbi beszámolók legalább tizenhárom halottról és ötven sebesültről szóltak.

Különleges erőket szállítottak át az erőszak feltartóztatása érdekében

A hírek szerint a tiltakozókat a csütörtök reggel óta kialakult összecsapásokban lőtték le, miután a rendőrök megindultak, hogy visszavegyék az ellenőrzést két híd felett a városban, amely 350 kilométerre délre fekszik Bagdadtól és a kormányellenes megmozdulások egyik gócpontja. A városban kijárási tilalmat vezettek be.

Az AP amerikai hírügynökség meg nem nevezett biztonsági tisztségviselőkre hivatkozva jelentette, hogy Násziríjába a szomszédos Nedzsefből és Díváníjából különleges erőket szállítottak át az erőszak feltartóztatása érdekében.

Kijárási tilalmat rendeltek el Nedzsefben

Szerda este tüntetők a Bagdadtól délre fekvő Nedzsefben megrohanták és felgyújtották az ottani iráni konzulátus épületét. A diplomáciai személyzet még időben elhagyta a képviseletet. Az iraki hatóságok az incidenst követően kijárási tilalmat rendeltek el Nedzsefben.

Az AP szerint egy tüntető meghalt, további harmincöt megsebesült, miután a biztonsági erők éles lőszert bevetve próbálták meg megakadályozni őket a bejutásban. A tiltakozóknak végül sikerült bejutniuk, az épületben leszedték az iráni zászlót, és egy iraki zászlóval helyettesítették.

Az amerikai hírügynökség egészségügyi és biztonsági forrásokra hivatkozva beszámolt arról, hogy legalább négy tüntető vesztette életét, további huszonkét megsebesült Bagdadban a stratégiai jelentőségű Ahrár hídon, ahol a biztonsági erők éles lőszert vetettek be.

A tiltakozók az Ahrár hídon keresztül próbáltak meg eljutni a nagykövetségeknek és kormányzati épületeknek – köztük a kormány székhelyének – helyet adó, úgynevezett zöld zónába.

Eközben az Iszlám Állam dzsihadista szervezet annak az összehangolt robbantásos merényletnek az elkövetőjeként, amely Bagdad három különböző részén történt kedden, és amelyben öt ember életét vesztette.

Az Irak számos nagyobb városára kiterjedő, október eleje óta tartó tiltakozáshullám során összesen már legalább háromszázötvenen haltak meg. Az elégedetlenség oka a korrupció és a munkanélküliség, a tüntetők a 2003 óta hatalmon lévő politikai elit távozását követelik, valamint bírálják Irán növekvő befolyását az iraki államügyekbe. Az iraki miniszterelnök reformokat jelentett be a válság rendezésére, de ennek egyelőre nincs komoly hatása.

A hatóságok csütörtökön bejelentették, hogy válságkezelő központokat alakítanak ki. Ezeket katonai vezetők és a kormányzók irányítanák, hogy elejét vegyék a zavargásoknak – derült ki a hadsereg egy közleményéből.

Hirado.hu, MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑