Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2016. 05. 13.

Éhségsztrájkolnak a migránsok, mert túl nagy a hőség a táborban

2016. 05. 13.

Éhségsztrájkot kezdett egy csoport menedékkérő csütörtökön a németországi Düsseldorfban, mert elviselhetetlennek érzik a meleget szállásukon.

Az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi fővárosban tiltakozó menekültek nagyméretű, felfújható sátorban laknak, amelyben az utóbbi napok szokatlanul meleg időjárása miatt csaknem 40 Celsius fokos hőség van. A WDR regionális közszolgálati médiatársaság jelentése szerint a lakók egerek és patkányok jelenlétére is panaszkodnak.

A fenntartó városi önkormányzat szerint egy ideig még biztosan szükség lesz az ilyen sátrakra, mert a tartományi fenntartású befogadóállomásokon ugyan vannak szabad helyek, de nemigen halad az egyeztetés a menedékkérők átköltöztetéséről.

A WDR szerint az önkormányzat sátranként havonta 96 ezer euró bérleti díjat fizet, és a szerződés szeptemberig tart.

A Rheinische Post című düsseldorfi lap azt írta, hogy a sátrakat egy berlini cég gyártja, amelynek ügyvezetője szerint az építmények nyári időjárásban úgy viselkednek, mint egy melegház, például 27 Celsius fokos külső hőmérséklet mellett bent 33 fok lehet.

A hőséget légkondicionáló berendezéssel és hővédő fóliával próbálják enyhíteni, ennek költségeit a cég fedezi. Az ügyvezető elmondta, hogy a helyzet nekik is új, mert meleg időjárásban még soha nem használták sátraikat emberek elszállásolására. Korábban hajléktalanoknak béreltek tőlük sátrakat, de csak télen.

A berlini cégtől országszerte 35 nagyméretű felfújható sátrat bérelnek, ezekben mintegy 10 ezer menedékkérő lakik.

A Rheinische Post egy másik cikke alapján az átköltöztetésre elvileg van lehetőség, mert a menekülthullám apadása miatt a tartományi fenntartású befogadóállomásokon több mint 155 ezer szabad hely van. Egyedül Észak-Rajna-Vesztfáliában 40 ezer férőhely betöltetlen.

Németországba áprilisban mintegy 15 ezer menedékkérő érkezett, a márciusi 20 ezer, a februári 60 ezer és a januári 90 ezer után.

Magyar Idők

Megosztom:

,
Back to Top ↑