Cadmus fordítás Cadmus
Gazdaság

2016. 12. 02.

Élénkülhet a magyar mezőgazdasági termékek kereskedelme a Közel-Keleten

2016. 12. 02.

Bővülhet az Izraelbe és Palesztinába exportált magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek köre és forgalma, élénkülhet a közel-keleti országokkal folyatatott kereskedelmi kapcsolat – foglalta össze Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter külföldi látogatásának eredményét csütörtöki közleményében a Földművelésügyi Minisztérium (FM).

A tárca tájékoztatása szerint Fazekas Sándor a mezőgazdasági és élelmiszeripari együttműködés lehetőségeiről és a kereskedelmi kapcsolatok bővítéséről tárgyalt Uri Ariel izraeli mezőgazdasági miniszterrel, aki javaslatot tett arra, hogy a két ország élelmiszerbiztonsági hatósága kezdeményezzen párbeszédet a termékexport ösztönzése érdekében.
Az izraeli miniszter hangsúlyozta, hogy Magyarország is élhet a megemelt izraeli beviteli kvóták nyújtotta lehetőséggel. Uri Ariel azt jelezte, hogy élő szarvasmarha helyett egyre inkább a hűtött, illetve feldolgozott hústermékekre mutatkozik igény Izraelben.

A közlemény szerint Magyarország izraeli exportja három év alatt, 2012-2015 között megduplázódott, évi 12 millió euróról 25 millió euróra nőtt, de ez az aktív kereskedelmi kapcsolat tovább bővíthető.
Az élelmiszergazdasági stratégia megvalósításához növelni kell az öntözött területek arányát, ezért a legmodernebb öntözéses technológiák megismerése és adaptálása hasznos lehet Magyarországnak. Fazekas Sándor szakmai egyeztetést folytatott a Yatir erdészeti kutatóintézetben is, ahol tájékozódott az Izrael déli, sivatagi területeit érintő erdősítési módszerekről, technológiákról.

Palesztina is érdekelt a bilaterális kapcsolatok, illetve a két ország közötti együttműködés fejlesztésében. A Sufian Sultan mezőgazdasági miniszterrel folytatott kétoldalú tárgyaláson elhangzott, hogy Palesztinában az élő húsmarha, kukorica-, gabona-, paradicsom- és paprikavetőmag, valamint a napraforgóolaj exportjának bővítésére van igény. Emellett állati oltóanyagra, valamint a magyar halgazdálkodásban rendelkezésre álló szakmai tudás átadására is szükségük van.

Magyarországra datolya, déligyümölcs, olívaolaj, gyógynövény érkezhetne.
Fazekas Sándor szorgalmazza importőr üzletemberek meghívását Magyarországra, akik szakmai látogatásuk során felmérhetik a két ország mezőgazdaságában rejlő kereskedelmi lehetőségeket – közölte az FM.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑