Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2017. 08. 26.

Élesítették az egységes orosz-szír légvédelmi rendszert

2017. 08. 26.

Egységes légvédelmi rendszert hozott létre Szíriában az orosz és a szíriai haderő – jelentette ki Szergej Mescserjakov vezérőrnagy, az orosz légi- és űrerő parancsnokhelyettese pénteken a kubinkai Armija 2017 haditechnikai fórumon.

A tábornok az orosz katonai vezetés szíriai helyzetértékelését ismertető egyik kerekasztal-beszélgetésen arról számolt be, hogy megtörtént az orosz és a szíriai légtérfigyelési eszközök információtechnikai összekapcsolása, és a szíriai radarokról az összes információ befut az országban állomásozó orosz kontingens harcálláspontjaira.

Oroszország egy rádiótechnikai zászlóaljat, valamint Pancir-Sz és Sz-400-as légvédelmi rendszereket állomásoztat a hmejmími légitámaszponton. Mescserjakov emlékeztetett arra, hogy az orosz légvédelmi rakéták 400 kilométeres sugárban, 35 kilométeres magasságig képesek megsemmisíteni a légi célokat.

Mescserjakov bejelentése egyfajta figyelmeztetésként is értelmezhető.

Mint emlékezetes, az áprilisi – Hán Sejhún-i – állítólagos, a nyugati szövetségesek által a szíriai kormányerőknek tulajdonított vegyifegyver-támadásra hivatkozva az Egyesült Államok manőverező robotrepülőgépekkel támadott meg egy szíriai katonai repülőteret.

Akár 25 ezer iszlamista fegyveres lehet Szíriában

Igor Korobov, az orosz vezérkar (felderítési) főosztályának (korábban: GRU) vezetője kijelentette, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet több mint 9 ezer fegyveressel rendelkezik Szíriában, főképpen az ország központi részében és keleten, az iraki határon, az Eufrátesz folyó mentén aktívak.

A terroristák második legütőképesebb csoportjának az – időközben nevet változtatott – an-Núszra Frontot nevezte, amelynek több mint 15 ezer, túlnyomórészt szíriai fegyverese van. Utóbbi szervezet, ellentétben az Iszlám Állammal, nem egy Marokkótól Malajziától terjedő kalifátust akar kialakítani, hanem Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszere helyén egy, a saríán (muszlim törvénykezésen) alapuló rendszert létrehozni az országban.

A katonai kémfőnök beszámolója szerint az an-Núszra fegyveresei Idlíb tartomány megszállására, valamint arra törekszik, hogy meghiúsítsa egy újabb feszültségcsökkentési övezet létrehozását az országnak ebben a részében.

A Korobov által megosztott információk szerint Szíriában több mint 70 iszlamista csoport, köztük az an-Núszra egyesüléséből létrejött egy új, Heirat Tahrír as-Sam elnevezésű új szervezet, amelynek több mint 25 ezer fegyverese van. Mint mondta, a terroristák vezetői egy minden iszlamista erőt összefogó struktúra kialakításán munkálkodnak, amelyben az an-Núszra Fronté lenne a kulcsszerep.

“Erős és veszélyes ellenséggel van dolgunk, amely nemcsak a Közel-Kelet, de a világ más régiói számára is veszélyt jelent. Ezért az a feladatunk, hogy Szíria földjén maximális veszteséget okozzunk neki” – nyilatkozott a terrorszervezetekről Korobov tábornok.

Szergej Szurovikin vezérezredes, az arab országba vezényelt orosz kontingens parancsnoka úgy fogalmazott, hogy a harc Szíriában a terroristák teljes megsemmisítéséig fog tartani. A tábornok bejelentette, hogy az elmúlt három hónap során több mint 8 ezer terroristát öltek meg Szíriában. Az orosz légierő gépei csak ezen a héten több mint 160 bevetésen vettek részt, több mint 400 célpontot megsemmisítve.

Szurovikin közölte, hogy “utolsó szakaszához” érkezett a Hama tartománybeli Akerbat ostroma, és a szíriai kormányerők orosz légi támogatással három irányból nyomulnak előre Deir-ez-Zór felé. Mint mondta, Moszulból és Rakkából ide csoportosították át az Iszlám Állam leginkább harcképes erőit.

“Ezek megsemmisítésével és Deir-ez-Zór felmentésével lezárul az IÁ-terroristák fő erőinek és utolsó szíriai erődítményének felszámolása” – mondta.

Muszáj volt beavatkoznia Moszkvának

Szergej Rudszkoj vezérezredes, az orosz vezérkar műveleti főosztályának vezetője azt állította, Moszkva azért avatkozott be 2015. szeptember 30-tól a szíriai konfliktusba, mert az ottani helyzet alakulása fenyegetést jelentett Oroszország számára. Mint mondta, az Iszlám Állam további mozgásának iránya Közép-Ázsia, a Kaukázus orosz területei és a Volga-mellék irányába mutatott.

Rudszkoj “kritikusnak” nevezte a Szíriában az orosz intervenciót megelőzően kialakult helyzetet, rámutatva, hogy a terroristák az ország 70 százalékát tartották ellenőrzésük alatt.

Szavai szerint az úgynevezett mérsékelt ellenzék gyakorlatilag összefonódott akkor az IÁ és az an-Núszra Front nála jobban finanszírozott és felfegyverzett erőivel. Az IÁ oldalán akkor az Oroszország és más szovjet utódállamok alkotta Független Államok Közössége (FÁK) tagországainak mintegy 4500 állampolgára harcolt.

Az orosz beavatkozás eredményeképpen sikerült elvágni a terroristák utánpótlási útvonalait, valamint hozzáférésüket az olaj feketepiacához. Rudszkoj szerint az orosz légierő 2015 szeptembere óta több mint 28 ezer harci bevetés során mintegy 90 ezer légicsapást hajtott végre. A tábornok szerint négyszeresére nőtt a kormányerők által ellenőrzött terület nagysága, ebben a korszerű fegyverek bevetése mellett nagy szerepe volt a különleges műveleteknek is.

Halil Arszlanov altábornagy, az orosz vezérkari főnök helyettese egyebek között arról beszélt, hogy az orosz haderő a szíriai hadművelet során a titkos kommunikáció megszervezésének olyan új módszerét próbálta ki, amelyben más országok szolgáltatóit is felhasználták. Egy nappal korábban Jurij Boriszov orosz védelmi miniszterhelyettes arról adott tájékoztatást, hogy Oroszország több mint 600-féle fegyvert és hadfelszerelést próbált ki Szíriában.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerdán bejelentette, hogy a Szíriában kialakult helyzet a háború lezárásaként jellemezhető.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑