Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2019. 12. 26.

Elkezdődött a Megváltás Hadművelet

2019. 12. 26.

A Szíriai Arab Hadsereg nagy hadműveletbe kezdett Idleb tartományban, orosz SZU-57 vadászgépek támogatásával

Oroszország ötödik generációs SZU-57 vadászbombázói sikeresen teljesítették a hadszíntéri próbaüzemeltetés második szakaszát Szíriában, jelentette ki Valerij Geraszimov haderegtábornok az Orosz Fegyveres Erők vezérkari főnöke. A szíriai próbaüzemeltetés második szakaszában a SZU-57 vadászgépek minden betervezett feladatot teljesítettek. További részleteket nem közölt a tárgyban. 2018. februárban átmenetileg két orosz SZU-57 vadászgép települt Szíriába, ahol harctéri körülmények között sikeresen tesztelték az új típust. A próbaüzem több mozzanatból álló második szakaszára valószínűleg idén év közben került sor.

Eközben az Orosz Haditengerészet és a Szíriai Arab Fegyveres Erők közös tengeri és partvédelmi gyakorlatot tartottak a Földközi-tenger keleti partvidékén. A hadgyakorlaton részt vett a térségben települő Orosz Haditengerészeti Kötelék, katonai repülőgépek az orosz Hmeimim légi támaszpontról, valamint a Szíriai Haditengerészet és a Parti Őrség egységei. A szövetséges felek együtt gyakorolták a felfegyverzett pilóta nélküli repülőgépek, illegális fegyveres csoportok elleni harceljárásokat, valamint kidolgozták a Tartusz tengeri kikötő elleni lehetséges támadások következményeinek behatárolását és semlegesítését.

Összecsapások törtek ki a Szíriai Arab Hadsereg és a megszálló Hajat Tahrir Al-Sham vahhabita terrorista szövetség között Tamana, Zajtun, Umm Khalahil és Zarzur falvak közelében, Idleb tartományban. A dzsihádista militánsok egy harckocsija és három felfegyverzett gépjárműve megsemmisült a harcokban, közölték az Orosz Fegyveres Erők.

Vahhabita militánsokkal szimpatizáló források szerint a Szíriai Légierő és az Orosz Légi és Kozmikus Erők több mint száz légi támadást hajtottak végre a militánsok állásai ellen az M5 jelű országút mentén december 18. és december 20. között. Szíriai kormánypárti források szerint a légi csapások a nagyobb szárazföldi hadművelet előkészítését szolgálták.

December 19-én média jelentések szóltak arról, hogy a Török Hírszerzés képviselői találkoztak az Al-Kaida terrorhálózat szíriai frakciója, a Hajat Tahrir Al-Sham és az úgynevezett “Nemzeti Felszabadító Front” (NFL – török támogatású dzsihádista csoportok szövetsége) vezetőivel, figyelmeztették őket, hogy Törökország nem tudott végső megállapodást kötni Oroszországgal az Idleb tartományi helyzettel kapcsolatban és a militánsoknak fel kell készülniük, hogy maguk verjék vissza a Szíriai Arab Hadsereg támadását.

December 19-én este a Szíriai Arab Hadsereg elkezdte a szárazföldi hadműveletet Idleb tartomány déli részén, ahol megtámadta a megszálló vahhabita militánsok állásait Um Dzsalalban.

Orientalista.hu – Szíriai Arab HadseregSouthFront.org

 

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑