Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2015. 04. 17.

Elkezdődött Idleb visszaszerzése

2015. 04. 17.

Két héttel ezelőtt a Szíriai Arab Hadsereg és a Nemzetvédelmi Milíciák a Törökországból áramló terroristák nyomására kénytelenek voltak kiüríteni Idleb városát és kivonultak a tartományszékhelyből, hogy rendezhessék soraikat. 

A Szíriai Arab Hadsereg Tigris Alakulatai offenzívába kezdtek a Dzsaish Al-Fatah vahabita terrorista koalíció ellen Idlebnél.

Syrian_commando

Tigris alakulatok jelvénye

A Szíriai Arab Hadsereg különleges műveleti egysége az “Al-Kuwat Al-Nimr” (Tigris Alakulatok: dandár jogállású, különleges rendeltetésű katonai szervezet) sikeresen biztosította a kiemelt fekvésű Al-Masztuma települést minden irányban csütörtökön; azonban előrenyomulva Al-Kaminasz felé a jelentések szerint egyelőre nem kaptak parancsot arra, hogy betörjenek a falu külterületére.

A hadművelettel kapcsolatban vegyes hírek láttak napvilágot, több médiaforrás és közösségi média felület többféle célkitűzést tulajdonított a műveletnek és túlértékelte annak szerzeményeit.

Egy Idleb tartományi katonai forrásunk megerősítette, hogy a hadművelet még tart, de nem hozhat nyilvánosságra több részletet biztonsági okokból.

A mostani hadi helyzet szerint az Al-Kaida Szírián élősködő tagszervezete, a Dzsabhat Al-Nuszra és a szövetséges terroristái a “Dzsaish Al-Fatah” nevű koalícióból még megszállás alatt tartják Fajlan települést a Szíriai Nemzetvédelmi Erők (NDF) éppen megindult támadása ellenére.

Azok a jelentések amelyek arról szóltak, hogy Szuhail Al-Hasszan ezredes a Tigris Alakulatok parancsnoka megérkezett Idleb városba hamisnak bizonyultak; ő még mindig Dzsabal Al-Shaerben van Homsz tartomány keleti részén, ahol az ISIS terrorszervezet ellenei műveleteket vezeti. Szuhail Al-Hasszan ezredes úr helyettese Luajj Szlejtan a Tigris Alakulatok Idlebnél harcoló kontingesének a parancsnoka.

A Szíriai Arab Légierő folytatta megsemmisítő légi támadásait a vahabita terroristák erődített állásai ellen Szarakvib, Binnish, Kafr Nabl, Marat Numan településeken és Idleb városánál a csütörtöki napon.

Nincs megállás a Tigris Alakulatoknál

11149420_840959995985384_401293340364854567_n

A Szíriai Arab Hadsereg és a Fegyveres Erők Vezérkari Főnöke, Ali Abdullah Ajjub vezérezredes úr meglátogatta csapatokat az Al-Masztuma-bázison Idleb tartományban.

A Szíriai Arab Hadsereg Tigris Alakulatai (dandár jogállású, különleges rendeltetésű katonai szervezet) együttműködve a 11. Páncélos Hadosztály alegységeivel és a Nemzetvédelmi Erőkkel (NDF) folytatták offenzívájukat Idleb tartományban több helyszínen csapást mérve a Dzsaish Al-Fatah (“Hódítás Hadsereg”) nevű vahabita terrorista koalícó fegyvereseire a tartományi fővárostól délre a szombati napon.

Az első támadás Kaminaszban kezdődött, ahol a Tigris Alakulatok és szövetségeseik a dél-nyugati részén lerohanták a falut, ezzel a szíriai erők visszatértek ebbe a térségbe a tartományi fővárostól délre.

Dél-nyugatra Idleb várostól a Nemzetvédelmi Erők és a 11. Páncélos Hadosztály alegységei megindították támadásukat a Dzsaish Al-Fatah koalíció állásai ellen Fajlun település déli részében, heves harcokban átvéve a falu ezen része feletti ellenőrzést az ott beásott vahabita fegyveresektől.

A “szíriai ellenzékhez” (értsd: a szekuláris szíriai államot megsemmisíteni akaró, külföldről pénzelt iszlamista csoportokhoz) közeli közösségi média felületek az állították, hogy a Dzsaish Al-Fatah terrorista koalíció több mint 200 fegyverese hullott el az Al-Masztuma és Ariha települések elleni támadásuk során; azonban ezek a veszteség számok nem megerősíthetőek és az Al-Masdar News hírújság szerint nem értékelhetőek.

A Szíriai Arab Légierő többszörösen hajtott végre légi támadásokat Idleb tartománybvan szombaton, támadva az “iszlamista” (értsd: vahabita terrorista) erőket Szarakvib, Binnish Kafr Nabl, Marat Al-Numan, Khan Shejkhun és Idleb városokban.

Szombaton szóbeszéd terjedt el a Tigris Alakulatok és parancsnokuk Szuhail Hasszan ezredes állítólagos visszavonulásáról; azonban ezek az állítások hamisak, egy forrás a Tigris Alakulatoktól megírősítette, hogy továbbra is jelen vannak Idleb tartományban és hozzátette, hogy Szuhail Al-Hasszan ezredes úr a Tigris Alakulatok egy másik kontingensével még mindig Homsz tartomány keleti határán van az ISIS elleni arcvonalon.

 Heves összecsapások 

1414347826

Suhail Al-Hassan ezredes úr

A Szíriai Arab Hadsereg Tigris Alakulatainak (dandár jogállású katonai szervezet) parancsnoka Suhail Al-Hassan ezredes úr megérkezett Al-Masztuma településre, hogy megszemlélje katonáit és fogadja a Szíriai Arab Hadsereg és a Fegyveres Erők Vezérkari Főnökét; ez az első alkalom, hogy Al-Hasszan ezredes úr visszajött Idleb tartományban mióta Homsz tartomány keleti részére vezényelték.

Egy katonai forrás szerint Al-Hasszan ezredes és a Szíriai Arab Fegyveres Erők Vezérkari Főnöke, Ali Abdullah Ajjub vezérezredes úr megszemlélték Al-Masztuma védelmi vonalait, ezenkívül megvitatták az Idleb város visszafoglalására kidolgozott haditervet. Ezzel kapcsolatban több részletet nem közöltek az Al-Masdar News hírújsággal.

Vasárnap reggel a Tigris Alakulatok együttműködve a Nemzetvédelmi Erőkkel (NDF) és a Hadsereg 11. Páncélos Hadosztályának kijelölt alegységeivel folytatták a támadó hadműveletet Kaminaszban, ahol a Dzsaish Al-Fatah terrorista koalíció fegyvereseit támadták a település keleti szektorában, megsemmisítve egy DSK nehéz géppuskával felszerelt páncélozott járművet és elfoglalva a keleti részeket.

Dél-nyugatra Idleb városától a 11. Páncélos Hadosztály és a Nemzetvédelmi Erők elkezdtek előrehaladni a Dzsaish Al-Fatah fegyvereseinek védelmi vonalán át Fajlun falu dél-nyugati szektorába; azonban a támadásuk beleütközött a vahabita fegyveresek ellenállásába. A harcok jelenleg is zajlanak a település déli határán.

Északra Idleb-városától a Szírián élősködő Al-Kaida tagszervezet, a Dzsabhat Al-Nuszra fegyveresei megtámadták a többségében síta lakosságú Al-Fua és Kafraja településeket, megkíséreltek beszivárogni északi irányból. A támadásukat azonban visszaverték a Szíriai Nemzetvédelmi Erők helyi kontingensei.

Korinban a Szíriai Arab Hadsereg 11. Páncélos Hadosztály alegységei kemény csapást mértek a Dzsabhat Al-Nuszra terroristáira ebben az Idleb mellett nyugatra lévő faluban, likvidálva 19 ellenséges terroristát és megsebesítve másik 13-at az éj leszállta előtt

A Szíriai Arab Légierő több légi támadást indított vasárnap a tartományban, lebombázva az “iszlamista” (értsd: vahabita terrorista) csoportok állásait Idleb városában, Binnish, Szarakvib, Kafr Nabl, Szarmin, Taftanaz, Maraat Numan és Khan Shejkhun településeken.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg (Forrás:almasdarnews.com)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑