Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2016. 02. 22.

Előkerült az Irakban eltűnt radioaktív anyag

2016. 02. 22.

Megtalálták azt a “nagyon veszélyes” radioaktív anyagot, amelyet több mint három hónappal ezelőtt loptak el Irak déli részén – jelentette be vasárnap az iraki környezetvédelmi minisztérium szóvivője.

“Megtaláltuk azt a radioaktív anyagot, amelyet egy török vállalat vesztett el” – erősítette meg az AFP francia hírügynökségnek Amir Ali Haszún. Hozzátette, hogy az anyag teljesen változatlan formában került elő, és nem kell tartani a sugárzásától.

Az isztambuli székhelyű SGS török cég tulajdonát képező radioaktív anyagot egy laptop méretű, különleges védőborítással ellátott táskában tartották, amikor tavaly novemberben eltűnt a dél-iraki Bászra városában,a Weatherford amerikai olajipari vállalat egy ottani raktárából. A történtekről a Reuters a héten számolt be. A brit hírügynökség azt is közölte, hogy a birtokába jutott dokumentum szerint a “nagyon veszélyes radioaktív anyag” az irídium 192-es izotópja, amelyet az olaj- és gázvezetékek anyagának gammasugárzással történő vizsgálatára használnak az esetleges anyaghibák felfedezésére. A fejlemény miatt egyesek attól tartottak, hogy a radioaktív elem az Iszlám Állam kezébe kerül, és piszkos bomba készítéséhez használják majd fel.

Az iraki környezetvédelmi minisztérium szóvivőjének közlése szerint a megtalált anyag a tárcánál marad addig, amíg át nem adják az SGS török vállalatnak.

A radioaktív elemet tartalmazó táskára a Baszrától mintegy 15 kilométerre lévő ez-Zubair városában, egy benzinkút mellett bukkantak rá.

Egyelőre nem világos, hogy miként került oda. A hatóságokat egy járókelő értesítette a gazdátlan tárgyról.

Egy névtelenül nyilatkozó helyi biztonsági tisztségviselő azt mondta, hogy csak “idő kérdése”, mikor veszik őrizetbe a lopást elkövetőket.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) a 2-es számú kategóriába sorolja az irídium 192-es izotópját. Helytelen felhasználás esetén maradandó egészségkárosodást okozhat azoknak, akik perceket vagy órákat töltenek a közvetlen közelében, és halálos lehet, ha az illetők több óráig vagy napig vannak kitéve a sugárzásnak. A radioaktív izotópot gyógyászati célokra, rákbetegség kezelésére is felhasználják.

Irak déli része az ország kőolajipari központja, és a nyersanyag jelentős részét ennek a régiónak a kikötőjéből exportálják. Dél-Irak bizonyos részein milíciák és bűnbandák tevékenykednek,  de az Iszlám Állam a fővárostól, Bagdadtól északra és nyugatra lévő területeket tart ellenőrzése alatt.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

,
Back to Top ↑