Cadmus fordítás Cadmus
Afrika

2018. 10. 27.

Először választottak nőt államfővé Etiópiában

2018. 10. 27.

A parlamenti képviselők csütörtökön egyhangúlag szavazták meg az ország első női elnökét, néhány nappal azután, hogy jóváhagyták a “nemek tekintetében kiegyensúlyozott” kormányt.

Mulatu Tesome államfő helyét a tapasztalt diplomatának számító Szahle-Vork Zevde veszi át. A kelet-afrikai országban az elnökség döntően ceremoniális szerepet jelent.

Abij Ahmed miniszterelnök kabinetfőnöke egy Twitter-bejegyzésben méltatta a döntést:
Egy olyan patriarchális társadalomban, mint a miénk, egy nő államfői kinevezése nemcsak iránymutatást ad a jövőre, de elfogadottá teszi a nőket a közéletben, döntéshozóként is.

Az újonnan elnökké választott Szahle-Vork példaértékűnek nevezte, hogy a reformpárti Abij miniszterelnök kapta meg a hatalmat Etiópiában. Hozzátette: dolgozni fog azon, hogy közelebb hozza egymáshoz a rivalizáló csoportokat, és így béke lehessen a térségben. A többnemzetiségű országban az elmúlt hónapokban több,
etnikai alapú konfliktus bontakozott ki.

Etiópiában múlt héten hagyták jóvá az új kabinetet; a miniszterek fele nő, köztük a védelmi miniszter szintén először. Ez is része azoknak a gazdasági és politikai reformoknak, amelyek Abij miniszterelnök áprilisi hivatalba lépése óta kezdődtek Afrika második legnépesebb államában.

A világon jelenleg csupán néhány olyan kormány működik, amely a “nemek tekintetében kiegyensúlyozottnak” tekinthető – jegyezte meg az AP amerikai hírügynökség.

Origo.hu, MTI, Fotó: AFP

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑