Cadmus fordítás Cadmus
Szudán

2017. 04. 10.

Elrabolva, megkínozva, börtönbe zárva: egy brit újságíró két hónapja Szudánban

2017. 04. 10.

Kétrészes filmmel rukkolt elő egy nemrég elrabolt brit újságíró, akit a szudáni hatóságok hat hétig túszként tartottak fogva Darfúrban. Vérdíjra vágyó harcosok kapták el, egy fához láncolták és hetekig kínozták, majd átadták a szudáni hatóságoknak. De a férfi átverte fogva tartóit, és titokban videofelvételeket készített róluk.

Phil Cox 2016. decemberében lépte át a szudáni határt kollégájával együtt, de egy portyázó darfúri milícia nem sokkal később lecsapott az emberi jogok megtiprását vizsgáló újságíróra és társára. Mint kiderült, a szudáni hatóságok jól tudták, kik ők és mire készülnek, így több mint 70 millió forintos vérdíjat tűztek ki a fejükre. Cox 12 év után tért újra vissza Darfúrba, de a hatóságok nem felejtették el a nevét.

Egy csapat AK-47-es fegyvert szorongató harcos ejtette őket foglyul a sivatagban. Kiláncolták őket egy fához, és egy héten keresztül kínozták őket. A harcosok unalmukban a kamera után kezdtek érdeklődni, azt hitték, hogy csupán fényképezőgép. Cox úgy tett, mintha beállítani a gépet a közös fotókhoz, de valójában a “record” – gombot nyomta be, így mindent levideózott. Így születtek meg az első felvételek a sivatagban, nem sokkal Karácsony után. A memóriakártyát is sikerült kicsempésznie a készülékből, egy zacskóba csavarta, majd testében rejtette el, ahol nem találhatják meg a militánsok.

Teheneknek készült villamosszékkel kínozták őket

Az újságírók megpróbáltatásai a sivatag elhagyása után is folytatódtak. A harcosok átadták őket a szudáni kormánynak, akik átvitték a túszokat a Kobar börtönbe. Ha a sivatag embertelennek tűnt, a börtön maga volt a pokol. 40 napos fogságuk alatt Coxot és kollégáját folyamatosan ütlegelték, közben egy szarvasmarhák megölésénél használt géppel áramot vezettek testükbe. Egyszer még egy ál-végrehajtást is szerveztek nekik, hogy halálra rémítsék őket.

Az amerikai és brit hatóságok folyamatos közbenjárásának köszönhetően először társa, majd Cox is kiszabadult. Akkoriban a szudáni tisztviselők úgy állították be a történetet, mintha elnöki kegyelmet kaptak volna az újságírók, de a vérdíj kifizetésének fejleményeit azóta is kínosan kerülik.

Vegyi fegyverekről és a migránsok útvonaláról mentek forgatni

Maga a 2 részes film a két újságíró eredeti projektjéről fog szólni – persze a történet kissé megváltozik a túszejtő akció miatt. Cox és kollégája a Szudánon áthaladó illegális vándorlást (gyakorlatilag az embercsempészekhez vezető útvonalat) vizsgálták, de kiemelt szerepet kapott a szudáni kormány darfúri támadásai alatt bevetett vegyi fegyverek használata.

A Channel 4 News csatorna vezetősége – a két újságíró munkáltatói – elképedve fogadták a visszatérő újságíróik történetét: ”Azért küldtük Daoudot és Philt, hogy az emberi jogok helyzetét vizsgálják meg Szudánban. Arra nem is gondoltunk, hogy ők is hasonlóan borzalmas helyzetbe kerülhetnek. Megverték, megkínozták, áramütésekkel büntették őket. Csak azért, mert újságírók. Az ő történetük valóban a szudáni biztonsági szolgálat legbelső bugyraiból érkezik, és az egyik legfélelmetesebb sztori, amit a Channel 4 News valaha levetített a közönségének” – mondta Ben de Pear, a médium szerkesztője.

Az újságírók szerint a szudáni kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy ne derüljön ki, milyen súlyos jogsértések történnek Darfúrban. Úgy gondolják, hogy a börtönben eltöltött idő alatt betekintést nyertek a szudáni biztonsági erők brutális önkényuralmába, és hangot adhatnak a kormány gyilkolásait túlélő darfúri civileknek.

Orientalista.hu – (Hirado.hu, Independent)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑