Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Vélemény

2024. 02. 12.

Elsorvad Minszk? Ukrán diplomata bedobja a törölközőt

2024. 02. 12.

Nem lesz Minszk 2.0. Amint az Al Mayadeen január 22-én beszámolt róla, a The Spectator’s Owen Matthews, Kijev kemény pompomlánya elismerte, hogy az ukrajnai háború már elveszett.

A német NTV figyelemre méltó interjút közölt Andrij Melnykkel, Ukrajna egykori berlini, ma brazil nagykövetével. Amint a kiadó megjegyzi, korábbi pozíciójában „minden akadályt megfeszített, hogy felkeltse a németeket” az orosz invázióval kapcsolatos tétlenségükből, „és hevesen és fáradhatatlanul fegyverszállítást követelt”. Gyorsan előre a mai napra, és a konfliktus diplomáciai úton történő gyors lezárására szólít fel. Az, hogy ez távolról is reális-e ebben a szakaszban, természetesen teljesen más kérdés.

Az NTV- vel folytatott beszélgetések során Melnyk a konfliktus rendezését javasolta, amely hamarosan a második évfordulójához közeledik a megújított minszki megállapodás révén, „mindenre… minden probléma ellenére”. Lenyűgöző arckifejezése ez annak a politikusnak, akit elsősorban Európában ismernek „a nagyszabású fegyverszállítások heves felhívásairól”. Most azt követeli Németországtól, hogy tegyen „sokkal többet” Kijev „diplomáciai” támogatása érdekében, ugyanakkor elismeri, hogy 2022 februárja óta az ukrajnai béke biztosításának diplomáciai összetevője „gyakorlatilag hiányzik” a Nyugat figyelméből.

Melnyk elismerte, hogy „nem tudta megmondani, milyen konkrét céllal kell tárgyalásokat folytatni Oroszországgal”, de azt is elismerte, „Ukrajnában senki sem akarja az utolsó katonáig megvívni ezt a háborút”. Kijev számára „az államiságunk megőrzéséről van szó” – „ez a minden és a vége”. „Nem elég”, ha Olaf Scholz német kancellár egyszerűen azt állítja, hogy „megpróbált” beszélni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel – Melnyk szószólója szerint Berlin megválasztott képviselői személyesen találkoznak Kreml társaikkal:

„Miért ne találkozhatna Scholz úr Putyinnal? Talán nem kell Németországba hívnia egy sörre, vagy magának Moszkvába repülnie. De a hidegháborúban is voltak találkozók, például Izlandon, ahol az emberek zárt ajtók mögött beszélgettek… A világnak most azon kell gondolkodnia, hogyan lehet hozzáférni az orosz vezetéshez. Putyin önmagát látja az erősebbnek, aki képes felülkerekedni.”

Melnyk „stratégiai diplomáciai kezdeményezést” részesít előnyben Oroszország ellen, a globális dél „szorosabban” bevonásával. Ehhez az kellene, hogy a „nagyhatalmak”, mint például az Egyesült Államok, Németország és Nagy-Britannia, „de Kínának, esetleg Brazíliának is” „ne várják meg, hogyan alakul a nagy csata, hanem maguk intézkedjenek”.

“A leckék hátra vannak”

Ezzel összefüggésben Melnyk felidézte, hogy Angela Merkel akkori német kancellár és François Hollande akkori francia elnök 2015 februárjában dolgozott a minszki egyezmények közvetítésén. Bár ennek a tervnek az elfogadása „nagyon nehéz volt és valószínűleg nem megfelelő”, mégis melegen beszélt arról, hogy a megállapodás „feketén-fehéren kikötötte, hogy Moszkvának 2015 végéig vissza kellett volna adnia a donyecki és luhanszki régiók összes megszállt területét”.

Melnyk nosztalgiázott, Minszk „hét évet adott Ukrajnának, hogy megerősödjön – elég erős ahhoz, hogy jobban ki tudja védeni Oroszország jelenlegi nagyszabású agresszióját”. Elítélte, hogy „megelőzőbb újrafelfegyverkezés… sajnos nem történt meg”, kijelentette: „a tanulságok megmaradtak”. A tanulságok valóban megmaradtak – és az ukrán diplomata megjegyzései jól mutatják, hogy nem a kijevi hatalmi csarnokokban tanulták őket. És kétségtelenül Berlin, Párizs, London és Washington.

Egyrészt teljesen hamis Melnyk vádja, hogy Minszk Moszkvának „visszaadja” a „megszállt területeket” Ukrajnának, nem utolsósorban azért, mert az egyezmények nem ismerték el Kelet-Ukrajna lázadók által birtokolt területeit Oroszország által „megszálltként”. Ez egy hamis állítás volt, amelyet a Nyugat által támogatott nacionalisták találtak ki Kijevben, hogy igazolják, hogy nem hajlandóak végrehajtani Minszk feltételeit. Míg Oroszország aláírta az egyezményeket, ez „közvetítőként”, nem pedig „félként” volt a donbászi konfliktusban.

Minszk aláírásának pillanatától kezdve az ukrán és nyugati tisztviselők mindent megtettek annak érdekében, hogy szabotálják és késleltesse a végrehajtást. Az egyik kulcsfontosságú módszerük az volt, hogy azt állították, hogy Oroszország valóban megszállta az országot, de a Kreml nem volt hajlandó elismerni. Érvelésük szerint ez Moszkvát a konfliktus aktív „félévé” tette, ezért Minszket újra kell tárgyalni és ennek megfelelően átalakítani. A 2022. február 11-i, francia közvetítéssel megtartott békecsúcs kifejezetten összeomlott, mivel Kijev kontingense követelte Oroszország kijelölését.

Moszkva következetesen visszautasította ezeket a kéréseket, mivel a mainstream média narratíváival ellentétben nem volt hadviselő fele a donbászi konfliktusban. Míg néhány orosz állampolgár Ukrajnába utazott, hogy támogassa a lázadókat, ezt saját kezdeményezésükre, a Kreml irányítása és engedélye nélkül tették. A Soros által finanszírozott International Crisis Group 2019-es jelentése egyértelművé teszi, hogy az orosz kormányzat rendkívül szerény és sértő volt a lázadóknak nyújtott támogatásról. Putyin nem kívánta, hogy a szakadár köztársaságok elszakadjanak Ukrajnától, nemhogy egyesüljenek országával.

Egy időben több jel is utalt arra, hogy a Maidan utáni orosz „invázió” állítása csalárd volt. 2015 októberében Vaszil Hritsak, az Ukrán Biztonsági Szolgálat akkori igazgatója elismerte, hogy mindössze 56 orosz harcost dokumentáltak ott. Három évvel később Alexander Hugot, az EBESZ ukrajnai megfigyelői missziójának helyettes vezetőjét a Foreign Policy magazin megkérdezte ügynöksége „hivatalos álláspontjáról Oroszország részvételével kapcsolatban”. Azt mondta, hogy erre egyáltalán nem láttak „közvetlen bizonyítékot”.

Ezt a kivonatot később frissítették. Hug felülvizsgálta válaszát, és azt állítja, hogy az EBESZ megfigyelői valóban tanúi voltak meghatározatlan természetű „konvojoknak”, akik éjszaka „hagyták el és beléptek Ukrajnába”, „meghatározott típusú fegyvereket”, állítólagos orosz foglyokat az ukrán erők őrizetében, és kabátot viselő személyeket. az Orosz Föderáció jelvényével.” Mindazonáltal hangsúlyozta, hogy ezeket „bárhol” meg lehet vásárolni, és látott már „Németország, Spanyolország és mások” jelvényt viselő katonai ruhákat Donbászban.

Nem lehet nem csodálkozni azon, vajon ezeket a rendkívül vékony válogatásokat később ismeretlen szereplők kényszerére a Foreign Policy elé tárták-e. Hiszen Hug eredeti, begyakorolatlan válasza teljesen aláásta több nyugati kormány, katonaság és hírszerző szolgálat, Ukrajna saját és a mainstream média hivatalos álláspontját. Ha Oroszországot a polgárháború „félévé” nevezték volna, Kijev azt állíthatná, hogy valóban megszállták, ami egy olyan átfogó nyugati proxy háborút robbant ki Donbászban, mint amilyen 2022 februárjában robbant ki.

Mindenütt széttörő téveszmék

A minszki végrehajtás akadályozásának másik előnye az volt, hogy Melnyk kitörésekor Ukrajna „hét évet kapott, hogy megerősödjön” és harcoljon Oroszországgal. 2022 decemberében Angela Merkel nyíltan elismerte , hogy az egyezményeknek soha nem volt célja, hogy sikerrel járjanak. A valódi cél az volt, hogy „megelőzzünk még rosszabb dolgokat”, és időt biztosítsunk Kijevnek a hadsereg felépítésére – 2014-ben részeg, korrupt romokban –, miközben felhalmozzuk nyugati fegyver-, jármű- és lőszerkészleteit. Nyitott kérdés, hogy ezt pusztán védelmi célokra szánták-e.

Merkel beszámolóját François Hollande megerősítette . Ugyanakkor méltatta, hogy „2014 óta Ukrajna megerősítette katonai pozícióját”, és hogy a mai ukrán hadsereg „teljesen különbözik a 2014-estől… jobban kiképzett és felszerelt”. „A minszki megállapodások érdemének tartotta, hogy az ukrán hadseregnek megadatott ez a lehetőség”, és azt is feltárta, hogy a Nyugatnak is „csendre” van szüksége ahhoz, hogy ezt tegye. Ez megint csak védekezés volt?

Bármi is legyen a dolog igazsága, Hollande is optimizmusának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a Minszkhez hasonlóval egyidejűleg meg lehet állapodni, és ezzel véget vetni Oroszország különleges katonai műveletének. Az ilyen megjegyzések – Melynk hasonló reményeivel együtt – kézzelfoghatóan demonstrálják azt a rendkívüli téveszmét, amelyben a nyugati tisztviselők és megbízottjaik Kijevben működnek. Figyelembe véve azokat a személyeket, akik Minszket közvetítették, dicsekvően beismerték, hogy soha nem állt szándékukban teljesíteni az orosz vezetőknek tett írásbeli és szóbeli fogadalmaikat, miért fogadna a Kreml ismét diplomáciai rendezést Donbászban?

Nem lesz Minszk 2.0. Amint arról az Al Mayadeen január 22-én beszámolt , a The Spectator’s Owen Matthews, Kijev kemény pompomlánya elismerte, hogy az ukrajnai háború már elveszett, ezt csak a nyugati tisztviselők nem ismerhetik el. Nem gondolta, hogy lehet, hogy valójában nem látják ezt a megdönthetetlen valóságot, amely az arcukba néz. Matthews nehezményezte, hogy a háború elkerülhetetlenül Ukrajna felosztásával ér véget, Oroszország feltételei szerint. Hogy lesz.

Orientalista.hu – Karoly Kuti

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑