Cadmus fordítás Cadmus
Egyiptom

2016. 12. 12.

Eltemették a kairói terrortámadás áldozatait (képek, videók)

2016. 12. 12.

Hétfő délelőtt temették el a vasárnapi, kairói terrortámadás áldozatait. A gyászszertartást II. Teodor kopt pápa tartotta.

Az egyiptomi főváros kopt keresztény katedrálisában, a Szent Márk székesegyházban a reggeli mise alatt robbantottak, 25-en vesztették életüket és mintegy 50-en megsérültek. Egyiptomban ez a mostani volt az elmúlt évek legvéresebb támadása a keresztény kisebbség ellen.

A történtek egész Egyiptomot megdöbbentették.

– Mindannyian testvérek vagyunk. Elítélünk minden ilyen cselekedetet. A kormánynak fel kell állítania egy katonai bíróságot, hogy elítéljék a terroristákat – nyilatkozta egy egyiptomi férfi.

– Az egész népünk számára nehéz most. Mindegy, hogy muszlimokat, vagy keresztényeket támadnak, egyik vallás sem ezt érdemli – mondta egy másik kairói férfi.

Állami és egyházi temetésben is búcsúztak az áldozatoktól

Az egész éjjel tartó virrasztás után a gyászmisét II. Teodor kopt pápa tartotta a tragédia helyszínétől nem messze fekvő Nasr City-ben, a Szűz Mária templomban. Ott volt Egyiptom elnöke, Abd Al-Fattah Al-Sisi és sok magas rangú állami és egyházi tisztségviselő – írták az egyiptomi lapok.

Az egyiptomi keresztények vezetője arról beszélt, hogy a támadás nem az egyház, hanem egész Egyiptom ellen irányult, és bárki is legyen az, aki elkövette, nem lehet az egyiptomi nép része.

A biztonsági készültség óriási volt, azokat a gyászolókat, akik nem az áldozatok hozzátartozói, nem is engedték be a templomba.

A szertartás egy olyan templomban volt, amely közel van az egyiptomi kopt keresztény egyház központjához, a Szent Márk-katedrálishoz, amely egyúttal Teodor kopt pápa székhelye. A halottakat az oltár elé fektették, a szertartásra jószerivel csak rokonaik mehettek be.

A szertartás az Ismeretlen Katona sírjánál folytatódott –  a hadsereg szervezte, az  áldozatok koporsóit egyiptomi zászlókkal letakarva vitték katonák a templomból az emlékműhöz, mögöttük ugyancsak katonák vonultak koszorúkkal, őket az államfő és a pápa követte, majd a családtagok és a többi gyászoló. Akik közül többnek is részvétet nyilvánított az elnök.

.

Négy embert letartóztattak a kairói robbantás kapcsán

Abd Al-Fattah Al-Sisi államfő hétfőn közölte, hogy egy 22 éves öngyilkos merénylő robbantott vasárnap Kairóban a kopt katedrális melletti kápolnában.

Sisi erről a huszonnégy halálos áldozat templomi temetési szertartásán beszélt, és az elhunytak gyilkosát meg is nevezte: Safik Mahmud Mohamed Musztafa követte el a keresztények elleni merényletet. Az államfő közölte, hogy a biztonsági erők letartóztattak három férfit és egy nőt a robbantással kapcsolatban, és keresnek további két, szökésben lévő személyt. Sisi egyúttal a jogrend olyan szigorítása mellett szólt, amely elrettenti a potenciális merénylőket tervezett tettük elkövetésétől.

– Azért tesznek ilyeneket, mert frusztráltak. Próbálnak megtörni minket, de ez három éve nem sikerül nekik. Megpróbáltak fogást találni a gazdaságunkon, terrortámadásokat hajtottak végre, de minket semmi nem tör meg – mondta az államfő.

Háromnapos nemzeti gyász

A robbantást a muzulmán vallást alapító Mohamed próféta születésnapján követték el. A kápolnában a keresztények vasárnapra virradó éjjel a kopt naptárban a karácsonyt megelőző Kiahk hónap beköszönte alkalmából imádkoztak. Sisi államfő már vasárnap háromnapos nemzeti gyászt rendelt el.

Az egyiptomi keresztények elleni előző legsúlyosabb robbantásos merényletet 2011. január 1-jére virradóra, az éjféli misén követték el az észak-egyiptomi Alexandriában. Akkor huszonhárman haltak meg. A vasárnap reggeli merényletért egyelőre egyetlen terrorszervezet sem vállalta a felelősséget.

Orientalista.hu  – Sinoda (MTI, Euronews, RT, Globoport)

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑