Cadmus fordítás Cadmus
Jordánia

2016. 09. 29.

Eltemették a meggyilkolt jordán keresztény írót (videó)

2016. 09. 29.

Több mint ezren vettek részt annak a keresztény írónak a temetésén Jordániában, akit egy muzulmán prédikátor lőtt le a bíróság lépcsőjén vasárnap.

Múlthét vasárnap Ammán belvárosában, egy bíróság bejáratánál megöltek egy írót, akit egy karikatúra megosztása miatt az iszlám vallás gyalázásával vádoltak.

hadr-jordania

Nahed Hattart azután állították volna bíróság elé, hogy megosztott az interneten egy karikatúrát, amelyet sértőnek találtak az iszlámra nézve.

Nahed Hattar éppen a tárgyalására érkezett, amikor a bíróság bejáratánál a támadó három golyót eresztett fejébe.

Az 56 éves író a helyszínen meghalt. A támadót azonnal elfogták. Szemtanúk szerint a merénylő ötvenes éveiben járó szakállas férfi, aki az ultrakonzervatív szunnita szalafista prédikátor.

A keresztény Hattar az iszlamizmus ellenzője volt, és nyíltan támogatta hazájában a szíriai Aszad kormányt.

Még augusztusban azért tartoztatták le és hurcolták bíróság elé, mert a Facebookon megosztott egy karikatúrát, amely a hatóságok szerint sérti az iszlámot.

A gúnyrajzon egy szakállas muzulmán férfi látható, amint ágyban fekszik két nővel, dohányzik, és közben arra kéri az ablakon bekukucskáló Istent, hogy hozzon neki bort és kesudiót.

A hatóságok szerint az író törvényt sértett azzal, hogy közösségi felületen megosztotta a karikatúrát. A rajz nagyon gyorsan lekerült a közösségi oldalról, miután sokan dühödten reagáltak rá.

Hattar bocsánatot kért, és azzal védekezett, hogy a fundamentalista szunniták Istenhez való viszonyát akarta kifigurázni. Azzal vádolta iszlamista ellenlábasait, hogy botránykeltéssel akarnak leszámolni vele.

Az írót szülővárosában temették el. Halálhíre megrázta egész Jordániát. Többen attól tartanak, hogy az eset miatt feszültség alakulhat ki a muzulmán és a keresztény közösség között.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑