Cadmus fordítás Cadmus
Jemen

2021. 02. 08.

Élve fogták el az Al-Kaida egyik jemeni vezetőjét

2021. 02. 08.

A Middle East Eye híroldal egy ENSZ jelentésre hivatkozva számolt be arról, hogy hónapokkal ezelőtt a jemeni hatóságoknak sikerült élve elfogniuk az Al-Kaida Arab félszigeten működő szervezetének (Al-Qaeda in the Arabian Peninsula-AQAP) parancsnokát akit most átadtak a szaúdi hatóságoknak.

Khalid Batarfi néhány hónapja került a jemeni hatóságok kezére Al-Mahran kormányzóság területén tavaly októberben. Helyettese Saad Bin Atef Al-Awlaki azonban elesett a biztonsági erőkkel vívott tűzharc során.

Khaled Batarfi Rijádban született és 2020 elején lett az Arab-félszigeten működő Al-Kaida szervezet vezetője, amikor is az elődjét egy amerikai légicsapás során meggyilkolták.

Batarfi 2001 szeptember 11 előtt Afganisztánban lett tagja az Al-Kaidának, ahol részt vett a szervezet kiképzési programjában. Később pedig a szervezet tengerentúli és külföldi műveleteinek szervezésében is részt vett.

Az ENSZ jelentés szerint ő a legjelentősebb Al-Kaida vezető akit sikerült élve elfogni a terror szervezet 30 évvel ezelőtti megalakulása óta. Batarfi letartóztatásának hírét azóta az Al-Kaida is megerősítette.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Middle East Eye)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑