Cadmus fordítás Cadmus
Képgaléria

2016. 04. 10.

Emberek százait szállítják vissza Palmyrába

2016. 04. 10.

Megkezdték a Palmyrából elmenekült lakosok visszatelepítését; szombaton emberek százait szállították buszokkal a polgárháborús Szíria szívében található településre két héttel azután, hogy a kormányerők kiszorították onnan az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet harcosait.

Helyszíni források szerint ezúttal tíz, nőket és gyermekeket is szállító busz érkezett az ókori romokról híres városba, miután két napja már 400 civilt sikeresen visszatelepítettek.

A sivatagi oázisban épült város 2000 éves romjait és a település északi részén épült modern várost tavaly májusban foglalták el az IÁ fegyveresei, és mind a lakosság soraiban, mind pedig a régészeti kincsekben fájdalmas pusztítást végeztek. A dzsihadisták tízhónapos hatalmából egy aláaknázott, üres város maradt vissza.

.

A robbanószerkezeteket szíriai és orosz tűzszerészek hatástalanították, mielőtt az emberek visszatelepítését megkezdhették.

A hazatérők azon szerencsések közé tartoznak, akik még a terrormilícia bevonulásakor el tudtak menekülni, sokakat a hadsereg előrenyomulása elől most visszahúzódó IÁ magával hurcolt.

A világörökség részét képző régészeti kincsekben tett károk felmérése szakértők szerint hetekbe telhet. Az első jelentések szerint a körülbelül egy kilométer átmérőjű területen álló ókori építmények nagy része éppen maradt, de azt már korábban tudni lehetett, hogy a világhírű Baál-templomot, a palmyrai diadalívet és a Baál-Samin-templomot az iszlám szélsőségesek a földel tették egyenlővé.

Az IÁ-fegyveresek által nyilvánosan kivégzett áldozatok közé tartozott a romváros főrégésze, a 83 éves Khaled Al-Assaad is. Megmenekült fia szerint az egy hónapon át vallatott tudós nem volt hajlandó elárulni kínzóinak a megőrzésre áthelyezett régészeti kincsek helyét.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑