Cadmus fordítás Cadmus
Iszlám világ

2017. 10. 01.

Emberi jogi rémálom van Mianmarban (videó)

2017. 10. 01.

A mianmari katonák elől a világ egyik legszegényebb országába, Bangladesbe menekülnek a muszlim vallású rohingyák.

A helyzetre már az ENSZ is felfigyelt, egyelőre a Mianmarba irányuló fegyerszállítások leállítását, illetve a külföldi megfigyelők helyszínre engedését követelik az ázsiai országtól.

– Nagyon nyugtalanító minta rajzolódik ki az erőszakból és az otthonukat nagy számban elhagyó etnikai csoport mozgásából. Az ENSZ szervezetei és civil szervezetek számára azonnali és biztonságos eljutást kell biztosítani az érintett térségekbe. A helyzet a világ leggyorsabban növekvő menekültválságává és emberi jogi rémálmává vált – mondta az ENSZ főtitkára.

Eddig több százezren eveztek át a szomszédos országba, de a rosszra forduló időjárásban több hajó felborul, és a békeidőben kellemes bangladesi nyaralóhelyre, az Indiai-óceán partján fekvő Cox’s Bazaarba már csak holttesteket sodor a víz. Az ENSZ valószínűleg nem fogja szankciókkal sújtani Mianmart, mivel Oroszország és Kína is támogatja az ottani kormányt.

Nehezen tudnak csak lépést tartani a segélyszervezetek munkatársai az egyre növekvő rohinga menekültáradattal. A Mianmarban kitört erőszakhullám elől menekülő muzulmán kisebbség a bangladesi Cox’s Bazar régióba érkezik a határ felől.

480,000 férfi, nő és gyerek érkezett ide augusztus vége óta az ENSZszámításai szerint. Legtöbbjük a rajtuk lévő ruhán kívül semmi mást nem hozott magával.

Eddig nagyjából 200 nő adott életet gyermeknek a menekülők közül, és további 20 ezer jelenleg is terhes.

Orientalista.hu – Euronews

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑