Cadmus fordítás Cadmus

Emberi jogok: Palesztin gyerekeket dolgoztatnak zsidó telepesek

2015. 04. 15.

Palesztin gyerekeket dolgoztatnak ciszjordániai telepesek – állítja friss jelentésében a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet.

Palesztin gyermekek, olykor 11 évesek munkájából profitálnak a zsidó telepesek főként a Jordán völgyében, alacsony fizetéségért veszélyes munkakörülmények közepette alkalmazva őket – áll a hétfőn megjelentetett, 74 oldalas jelentésben, amely a nemzetközi jog megszegésével is vádolja Izraelt.

Human Rights Watch angol nyelvű beszámolója:

A jogvédők szerint több száz palesztin gyermek dolgozik a zsidó telepesek farmjain gyakran igen nagy melegben, olykor súlyos terheket kell cipelniük, és ki vannak téve veszélyes növényvédő szerek ártalmainak is.

“Az izraeli diszkrimináció és telepespolitika miatt elszegényedett közösségek gyermekei otthagyják az iskolát, és veszélyes munkát végeznek, mert úgy érzik, nincs alternatívájuk, miközben Izrael behunyja a szemét.”

A HRW 38 gyermeket és 12 felnőttet hallgatott meg, Jordán-völgyi palesztin falvak lakóit. A beszámolók szerint a gyerekek gyakran otthagyják az iskolát, hogy munkába álljanak a  zsidó telepeseknél, pénzért zöldségeket szedjenek és csomagoljanak az ültetvényeken.

A nemzetközi és ezzel összhangban az izraeli és palesztin törvények nem engedélyezik gyermekek foglalkoztatását tizenöt éves kor alatt, de a megkérdezettek közül sokan azt mondták, hogy már 13-14 évesen munkába álltak.

„Az izraeli telepesek profitálnak a palesztin gyermekek jogainak megsértéséből.” – jelentette ki Sara Leah Witson, a HRW közel-keleti és észak-afrikai igazgatója a Háárec című izraeli újság honlapján.

Dávid Elhajani, a Jordán völgyi regionális tanács vezetője ugyanakkor cáfolja és hamisnak nevezte a vádakat. A katonai rádió műsorában közölte, hogy naponta hatezer palesztinnak adnak munkát, de nincsenek köztük kiskorúak. „Ez egy szörnyű hazugság – állítja Elhajani.

Orientalista.hu – (Forrás: MTI)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑