Cadmus fordítás Cadmus
Menekültügy

2016. 09. 03.

Emlékszik Aylan Kurdira?

2016. 09. 03.

A három éves szíriai kisfiú partra vetett holttestét tavaly, szeptember másodikán találták meg és fotózták le a török partokon. Az azóta eltelt egy évben többszáz másik gyermek lelte halálát a tengerben.

A fotó, amely 2015 szeptemberében körbejárta a világot, alaposan felrázta a közvéleményt és arra sarkallta az uniós szerveket, hogy végre lépjenek valamit a menekültek ügyében. A pozitív hatások ellenére a Nemzetközi Bevándorlási Szervezet (IOM) legfrissebb jelentése szerint nagyjából 373 gyerek fulladt a tengerbe az elmúlt 12 hónapban.

A 2015. szeptembertől 2016. márciusáig tartó hat hónapban 311 halálesetről értesítették a hatóságot, márciustól idén szeptemberig viszont már csak 63-ról, ami jelentős visszaesést mutat – köszönhetően a Törökország- EU megállapodásnak, ami azt eredményezte, hogy a Görögországba vezető tengeri utat kevesebben veszik igénybe.

“Sohasem fogjuk megtudni, hány gyermek is halt a tengerbe”

Sarah Crowe, az UNICEF szóvivője az Euronews-nak úgy nyilatkozott, hogy miközben a gyermekhalálozások száma az elmúlt hónapokban csökkent, az Olaszországba és Görögországba érkező migránsoké nem. – Ez a helyzet továbbra is mély aggodalommal tölt el minket, és mindazokat, akik figyelemmel követik a történéseket.

Az elmúlt napokban is sok, szinte csodával határos megmenekülésről jöttek hírek, de ez csak azt mutatja, hogy a bevándorlásnak még mindig nincs vége. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a gyerekek ugyanúgy kockáztatják az életüket, mint korábban.

A szerencséseket kimentik, a kevésbé szerencséseket azonban nem. A tragédia az, hogy sosem fogjuk megtudni, hányan is vesztek a tengerbe, főleg azoknál a gyerekeknél nem, akik család nélkül indultak útnak, és akiket senki sem tartott számon. A szóvivő a gyermekhalálozások csökkenését annak tudja be, hogy a tavalyinál több, összehangoltabban dolgozó szervezet segít a mentésben.

– Nem hiszem, hogy hirtelen megszűntek volna a csempészútvonalak, és ezért csökkent a halálozások száma. A teljes képet kell nézni: sokkal több mentőexpedíció cirkál a tengeren.

Negyven különböző szervezet vett részt csak a múlt heti mentésekben, és sokkal hatákonyabbak voltak, mint tavaly ilyenkor. Az alábbi grafikon azt mutatja meg, hány gyermek érkezett Görögországba és Olaszországba a Földközi-tengeri útvonalon, és közülük hányan lelték halálukat a habok között.

           

A párhuzam Aylan Kurdi és Omran Daqneesh között

Két kisfiú, két ikonikus kép, melyek között majdnem egy év telt el. De vajon mi a közös a ksfiúban, akit tavaly ősszel partra vetett a tenger, és a másikban, akit egy bombatámadás után egy mentőautó hátsó ülésén láttak el?”

A szóvivő szerint mindketten felkeltették a világ figyelmét, felhívták rá a figyelmet, mi is történik Szíriában jelen pillanatban is, és így sokkal emberközelibbé tették a történteket.

“Azt hiszem, ezek a tragikus képek valódi segélykiáltások voltak. Bárki, aki meglátja őket, azonosulni tud velük, hiszen akár az ő gyerekével is történhetne mindez. Talán így végre felébrednek az emberek. A mentőautóban sokkos állapotban ülő kisfiú, vagy a kisgyerek a parton azonnal emberibbé teszik ezt a drámát, amit a többszázezer arctalan menekült nem tud megtenni” – mondta Crowe.

“Csak remélni tudjuk, hogy pozitív hatása lesz ezeknek, de sose szabad elfelejtenünk, hogy nem egyetlen gyerek egyetlen képéről van szó, hanem a kép mögött meghúzódó többszáz, névtelen másikról is.”

Orientalista.hu – Euronews

 

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑