Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2016. 10. 09.

Az ENSZ BT többsége kiáll az Al-Kaida aleppoi jelenléte mellett

2016. 10. 09.

Az orosz illetve a francia aleppoi tűzszüneti javaslatot tárgyalta tegnap az ENSZ BT. Moszkva szerint az Aleppo keleti részében tartozkodó Nuszra Front (Al-Kaida) fegyvereseinek kivonása jelentene garanciát a tűzszünet beratásához,azonban az ENSZ BT többsége leszavazta az orosz

Először Oroszország élt vétójogával szombaton az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) a francia javaslattal szemben, amely a légicsapások azonnal beszüntetésére és humanitárius folyosók megnyitására szólított volna föl a szíriai Aleppónál, és tűzszünetre az egész országban.

Aggályok merültek fel a francia javaslattal

Több sebből vérzik a Franciaország által benyújtott tűzszüneti javaslat.

Először is a legutóbbi tűzszünetet a nyugat által támogatott iszlamista csoportok fegyverkezésre és csapataik átrendezésére használták fel. A szíriai külügyminisztérium jelentése szerint a magukat mérsékelt ellenzéknek nevezett erők csak Alepponál több mint 300-szor szegték meg az egy hétig tartó tűzszünetet.
Másodszor a hummanitárius folyósókat a Szíriai Arab Hadsereg már három hónappal ezelőtt kialakította, még a város bekerítése előtt.
Öt folyósott civilek számára hoztak létre, hogy eltudják hagyni a város keleti ostromgyűrű alá vont részeit, azonnban a terrorszerveztek aláaknásították az utakat,  hogy élő pajzsként tudják felhasználni a civil lakosságot. Külön utvanalat alakított ki a szíriai kormány azoknak a fegyvereseknek akik hajlnadóak megadni magukat. Fegyvereik átadása után amnesztiák biztosít számokra a háború alatt létrehozott egyébként egy ellenzéki politikus Ali Haidar (SSNP) vezette Nemzeti Megbékélési Minisztérium.

A mostani volt az ötödik alkalom, hogy az orosz fél vétót emelt az öt éve tartó szíriai háborúval kapcsolatban, amivel garantálta a Szíriai Arab Köztársaság szuvereniitását.  A 15 tagú BT-ben 11 tag a javaslat mellett, ketten ellene szavaztak, ketten pedig tartózkodtak. Oroszország mellett Venezuela utasította el a francia kezdeményezést.

Az Al-Kaida jelenléte mellett áltak ki a nyugati hatalmak

Később az ENSZ BT testülete elutasította azt az orosz indítványt, amely szerint a fegyvernyugvás megteremtése érdekében kivonnák a Nuszra Front (Al-Kaida)  fegyvereseit a szíriai Aleppó keleti részéből.

Oroszország több alkalommal kérte az nyugat által támogatott mérsékelt ellenzéki erőket, hogy határolódjanak el az Al-Kaida szíriai ágától a Nuszra Fronttól. Moszkva és Washington között megkötött egyezményben is szerepelt, hogy az Egyesült Államok nyomást gyakorol az “mérséklet ellenzéki erőkre” hogy szakítsák meg a kapcsolatot az Al-Kaidával, de ezidáig még nem következett be.

Katonai források szerint Aleppo keleti részében több mint kétszázezer civil él akiket nyolcezer fegyveres tart fogjuk.

A fegyveresek össztétele vegyes, többségük a Fatah A-Halab iszalmista szervezethez tartoznak, de palesztin gyerek lefejezéséről elhíresült Harakat Nur Al-Din Al-Zinki csapatai is harcolnak, illetve a Nuszra Front (Al-Kaida) is kilencszáz terroristával is jelen van a városrészben. Ezen kívül több tucat kisebb nagyobb iszlamista csoport is bentrekedt Aleppo keleti negyedeiben.

Az orosz javaslat miszerint az Al-Kaida fegyvereseinek kivonása a vrosrészből nem új keletű. Orosz közvetítéssel több alkalommal sikerült megegyezésre jutni a damaszkuszi kormány és az iszalmista fegyveresek között, hogy szabad utat kapnak ha cserébe fegyverzetüket hátrahagyják. Legutóbb Damaszkusz külvárosaiban Darayaból és Moadamiyehból távozhattak el az iszalmista fegyveresek az ország északi török határ mentén lévő területeire cserébe feladták az általuk ellenőrzött területeket.

Az orosz tervezet szintén azonnali tűzszünetre szólította volna fel a konfliktusban érintett feleket, annyiban azonban más volt, hogy nem tartalmazta a légicsapások és katonai repülések beszüntetését Aleppo felett.

Az orosz kezdeményezést támogatta Kína, Egyiptom és Venezuela. Angola és Uruguay tartózkodott. Ellenezte a BT kilenc tagja, többek között Ukrajna, Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és Franciaország.

Vitalij Csurkin, Oroszország ENSZ-nagykövete, aki még a szombati szavazást megelőzően bejelentette, hogy elutasítja a francia javaslatot és oroszellenességet vetett kollégái szemére.

“Ez az egyik legfurcsább színjáték az ENSZ BT történetében. Két határozatról is szavazunk, és tudjuk, hogy egyiket sem fogadják el” – jelentette ki Csurkin.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑