Cadmus fordítás Cadmus
Jemen

2018. 08. 29.

ENSZ: háborús bűnöket követhetett el Szaúd Arábia Jemenben

2018. 08. 29.

A jemeni konfliktus összes résztvevője követett el háborús bűnöket – állapította meg az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának kedden közzétett jelentése. A jelentés elsősorban kínzásokat, szexuális erőszakot és gyerekkatonák alkalmazását említi.

“A jemeni kormány tagjai, és a Szaúd-Arábiát illetve az Egyesült Arab Emirátusok magában foglaló koalíció valószínűsíthető, hogy súlyosan sértett meg különböző elveket, ebbe pedig a háborús bűncselekmények elkövetése is beletartozik” – mondta a világszervezet Jemen ügyében vizsgálódó csoportjának vezetője, Kamel Jendoubi.

A jelentés készítői azt követelik, hogy szolgáltassanak igazságot az erőszakort elszenvedett nők és gyermekek ügyében.

“A nyomozás során dokumentált szexuális erőszak-esetek mindegyike megdöbbentő. Minden, nemi különbségeken alapuló erőszakot ki kell vizsgálni és a bűnösöket bíróság elé állítani” – nyilatkozta a vizsgálócsoport egyik tagja, Charles Garraway.

A jelenleg a jogvédők rendelkezésére álló adatok szerint 2015 márciusa és idén június között eltelt időszakban csaknem hat és félezer halálos áldozatot követelhetett az erőszak, ám a valós szám még ennél is magasabb lehet.

Jemenben 2014 nyara óta a dúl háború  a Rijadba menekült megbuktatott Mansour Al-Hadi és az Irán támogatását élvező húszik között.

Euronews

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑