Cadmus fordítás Cadmus
Izrael

2017. 03. 17.

ENSZ: Izrael apartheidet vezetett be

2017. 03. 17.

Bírálta a zsidó állam gyakorlatát a nemzetközi szervezet – A palesztinok üdvözölték, Tel-Aviv pedig visszautasította a kritikát.

Példátlanul nyílt kritikát fogalmazott meg Izraellel szemben a világszervezet egyik bizottsága a palesztinok kirekesztése miatt. A zsidó állam külügyminisztériuma antiszemita náci propagandához hasonlította a jelentést, Washington felháborodott, az ENSZ-főtitkár pedig elhatárolódott – palesztin civilek melegen üdvözölték a bizottság kritikáit.

Élesen kikelt Izrael ellen az ENSZ egyik bizottsága. A nemzetközi szervezet tizennyolc arab országot összefogó testülete, az ESCWA jelentésében úgy fogalmazott: „Izrael apartheid rendszert hozott létre, amelyben elnyomják a palesztin népet.” Azaz most először egy egész bizottság marasztalta el élesen az ügyben Tel-Avivot. Az országot rasszistának, a rendszert pedig palesztinüldözőnek nevező Rima Khalaf, a bizottság ügyvezető titkára is úgy vélekedett, a riport tisztán és őszintén mutat rá a gondokra.

Történelmi áttörésnek nevezte és üdvözölte a jelentést a palesztin civileket tömörítő BNC nevű szervezet, amely korábban is megszállónak, telepes-gyarmatosítónak és apartheidnek nevezte az izraeli kormány politikáját. Mint mondják, ez az első ENSZ-jelentés, amely kétséget kizárólag kimondja Izrael bűnösségét az apartheidben. Mivel ez a népirtás utáni második legkomolyabb emberiségellenes bűncselekmény a nemzetközi jog alapján, a BNC szerint az ENSZ-riport megerősítheti az ország elleni szankciókat. Arról is beszéltek, hogy az egykori dél-afrikaihoz hasonlóan közeledik az izraeli apartheid leomlása is, s ennek előjele a nemzetközi szervezet jelentése. Az ENSZ-főtitkár szóvivője New Yorkban újságírókkal közölte, a jelentést minden előzetes egyeztetés nélkül hozta nyilvánosságra az ESCWA, és az csakis a szerzők véleményét tükrözi.

A zsidó állam külügyminisztériuma reakciójában egyenesen az egykori német nemzetiszocialista antiszemita propagandához hasonlította, az ország ENSZ-nagykövete pedig szemenszedett hazugságnak nevezte „a Közel-Kelet egyetlen demokráciáját bemocskolni akaró” szöveget. Washington képviselője is hazája felháborodását tolmácsolta, hozzátéve, a főtitkári elhatárolódás kevés, vissza is kell vonni a riportot.

A riport saját bevallása szerint tudományos vizsgálatokon és szilárd bizonyítékokon alapul, és azoknak a palesztinoknak az elnyomásról szól, akik Kelet-Jeruzsálemben, a nyugati parton, Gázában vagy ezektől távol, menekültként élnek. A jelentést többek közt Richard Falk emberi jogi szakértő jegyzi, akit Washington már korábban is Izrael-ellenes elfogultsággal vádolt. Az Egyesült Államok egyébként az utóbbi időben fontolgatja kilépését az ENSZ emberi jogi bizottságából a szerinte fokozott Izrael-kritika miatt.

Magyar Hírlap – Veczán Zoltán

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑