Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2016. 12. 27.

Izrael akár kiléphet az ENSZ-ből?!

2016. 12. 27.

Nem ad több anyagi hozzájárulást Izrael az ENSZ-nek, miután a világszervezet Biztonsági Tanácsa pénteken elfogadott határozatában felszólította a zsidó államot, vessen véget a telepeslakások építésének a megszállt palesztin területeken. Bejnamin Netanyahu felülvizsgálná Izrael ENSZ-el való kapcsolatát.

Az izraeli miniszterelnök most bizakodva várja, hogy az új amerikai elnökkel, Donald Trumppal találkozhasson.

Jogilag kötelező érvényű határozatban szólította fel múlt pénteken Izraelt az ENSZ Biztonsági Tanácsa, amelyben azt követeli a zsidó államtól, hogy „azonnal és teljes körűen vessen véget a telepeslakások építésének a megszállt palesztin területeken, köztük Kelet-Jeruzsálemben”. A dokumentum szerint az izraeli telepestevékenységnek

„nincs jogi alapja, és súlyosan sérti a nemzetközi jogot”.

A határozat elfogadását az tette lehetővé, hogy az Egyesült Államok – amely a BT állandó tagja és Izrael szoros szövetségese – ezúttal nem élt vétójogával, hanem tartózkodott a szavazáson. A BT többi tagállama támogatta a határozat elfogadását.

A határozattervezetet négy állam terjesztette elő azután, hogy ugyanezt a dokumentumot korábban Egyiptom már előterjesztette, de – Donald Trump megválasztott republikánus párti amerikai elnök és Izrael nyomására – elnapolta a csütörtökre tervezett szavazást. A hírügynökségek arra vezetik vissza az amerikai tartózkodást, hogy a jövő ősszel Budapestre látogató Benjamin Netanyahu izraeli kormányfő és a január 20-án leköszönő Barack Obama elnök viszonya meglehetősen fagyossá vált, a Fehér Ház lakója az izraeli telepbővítéseket tekintette a béketárgyalások legfőbb akadályának.

Netanyahu dühöngött

Benjamin Netanyahu felháborodásának adott hangot a világszervezet döntése után, majd élesen bírálta Barack Obamát. „Ez a határozat részrehajló és szégyenteljes.

Időre lesz szükségünk, de ezt a döntést vissza fogják vonni” – jelentette ki az egyik izraeli televíziós csatornának nyilatkozva.

Közölte azt is, már alig várja, hogy együttműködhessen „barátjával”, Donald Trump megválasztott republikánus párti elnökkel.

Izrael átértékeli az ENSZ tagságát

Pár órával a döntést követően elmondta: utasította az izraeli külügyminisztériumot, hogy egy hónapon belül tekintse át a zsidó állam kapcsolatát az ENSZ-szel, beleértve a világszervezet intézményeinek finanszírozását és az ENSZ izraeli jelenlétét is. Netanyahu hovatovább vasárnap a külügyminisztériumba rendelte a határozatot aláíró országok nagyköveteit.

Netanyahu mindenkit bekéretett és megsértődött

Összesen tíz nagykövetet rendeltek karácsony első napján a tárca épületébe, hogy Izrael nemtetszését kifejezzék a döntés miatt. Netanyahu emellett az Egyesült Államok nagykövetét is hivatalába kérette. A határozatot Ukrajna is megszavazta, válaszként Netanyahu lemondta az ukrán kormányfő e hétre tervezett izraeli látogatását.

Jordánia és a Gázai övezetet irányító Hamasz mozgalom üdvözölte az ENSZ határozatát. „Ez a döntés (…) történelmi jelentőségű, kifejezi a nemzetközi közösségnek azt a konszenzusát, amely szerint az izraeli telepestevékenyég illegális, egyúttal megerősíti a palesztin nép történelmi jogát Jeruzsálemben és történelmi területein” – hangoztatta szombaton közzétett nyilatkozatában Mohamed Momani jordániai tájékoztatási miniszter.

Mahmud Abbasz palesztin elnök először szenteste, a Palesztin Hatóság területén található Betlehemben megtartott éjféli mise után reagált az ENSZ döntésére. Mint mondta,

„a világ végre expliciten kimondta, hogy van igény a palesztin megszállás befejezésére.”

„A döntés azonban nem oldja meg a palesztinok problémáját, de legalább definiálja azt”

– tette hozzá.

Orientalista.hu – MTI nyomán

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑