Cadmus fordítás Cadmus
Libanon

2015. 04. 17.

 ENSZ: Kilátástalan a szíriai menekültek helyzete Libanonban

2015. 04. 17.

Az ENSZ felszólította a nemzetközi közösséget, hogy fokozzák az erőfeszítéseiket annak érdekében, hogy csillapítani lehessen a szíriai menekültek szenvedését Libanonban.

António Guterres, az ENSZ menekültügyi főbiztosa szerdán adta ki a riadót a megközelítőleg 1,2 millió szíriai helyzetével kapcsolatban, akik az országukban lévő válság elől menekülve menedéket kerestek Libanonban.

A Libanonba beáramló szíriai menekültek létszámát és a befogadó ország kapacitását kiemelve az ENSZ tisztviselő elmondta, hogy ez az arány azzal lenne egyenértékű, ha az Egyesült Államokba több mint 80 millió menekült érkezne.

“Azt is megértem, hogy ez egy szörnyű hatást gyakorol Libanon gazdaságára és a társadalomra” jegyezte meg.

A jelentések szerint a szíriai menekültek közel egy ötöde Libanonban él, és olyan telepeken, mint Debane, ahol egy csoportban szűkösen 23 szükségszállást tákoltak össze fából és fóliából 30 szíriai család részére. Mivel a szíriai menekültek nem tartósan, hanem csak átmenetileg élnek Libanonban, ezért nem engedélyezett a házak építése, így csak a legszükségesebb feltételek biztosítottak az éltben maradásukhoz.

dsfdsd

António Guterres (2.B), az ENSZ menekültügyi főbiztosa, és Abdullah Al-Matouq (1. B), az ENSZ kuwaiti humanitárius megbízottja ellátogattak egy a szíriai menekültek számára átmenetileg létrehozott telepre Ghaziye városa közelében, Dél-Libanonban, 2015. április 15-én.

Több mint 400.000 iskolás korú szíriai menekült gyermekek él jelenleg Libanonban, akik közül csak 106.000 főt támogat az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) és az ENSZ Gyermekalapja, a többi nem részesül formális oktatásban.

Azon túl, hogy az ENSZ felhívást tett közzé a szíriai menekültek támogatásához, Guterres sürgette a befogadó országoknak való segítségnyújtást is.

“Nem tudjuk elfogadni, hogy a szíriai nép ilyen abszolút tragikus körülmények között éljen továbbra is, és nem tudjuk elfogadni, hogy olyan országoknak, mint Libanonnak és Jordániának a saját gazdaságukra, és saját stabilitásukra nézve ilyen drámai kihívással kelljen szembesülniük” mondta.

Az Egyesült Nemzetek Biztonsági Tanácsa március 19-én komoly aggodalmának adott hangot a Libanonba beáramló szíriai menekültek kapcsán, miszerint “a nemzeti népességhez képest sokkal magasabb a menekültek aránya Libanonban, mint bármely más országban.”

A Tanács továbbá kifejtette, hogy “támogatja Libanon erőfeszítéseit, ami a beáramló menekültek hatásának kezelésére irányulnak, köztük az alapvető szolgáltatások biztosítására, mint az oktatás és az egészségügy. Elengedhetetlen, hogy megőrizze Libanon a stabilitást és biztonságot.”

Szíria 2011. márciusától küzd súlyos válsággal, amit az erőszakos takfiri terrorista csoportok táplálnak, és amely eddig több mint 215.000 ember életét követelte. Az új adatok azt mutatják, hogy több mint 76.000 ember, köztük több ezer gyermek vesztette életét Szíriában tavaly.

Nagyjából 3.330.000 szír hagyta el az országot a válság kezdete óta, és összesen 6,8 millió ember kényszerült elhagyni az otthonát, állítja egy friss ENSZ jelentés.

Orientalista.hu – (Forrás: persianews.vcp.ir, Press TV)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑