Cadmus fordítás Cadmus
Sport

2016. 09. 13.

EP-képviselők a ciszjordániai telepek futballcsapatainak kizárását kérik az izraeli bajnokságból

2016. 09. 13.

 Levélben fordult több mint hatvan európai parlamenti (EP-) képviselő Gianni Infantinóhoz, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnökéhez azt követelve, hogy zárják ki az izraeli bajnokságból a ciszjordániai zsidó telepek csapatait.

A hatvanhat képviselő által aláírt, pénteki keltezésű dokumentumban Ariel, Givát Zeév, Kirját-Arba és Maálé Adumim csapatát említették név szerint.

Mint írták, a status quo “nyilvánvalóan” ellentétes a FIFA szabályaival, a szervezet történetében korábban sem volt példa hasonlóra.

A törvényhozók emlékeztettek rá, hogy az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) korábban úgy döntött, 2015-től nem szerepelhetnek az orosz bajnokságban a nemzetközi jogilag Ukrajnához tartozó, de Oroszország által bekebelezett Krím félsziget futballklubjai.

“Nem akarjuk, hogy a politika a sport útjába álljon. A FIFA-nak ezért nem szabad hagynia, hogy a labdarúgás a területi terjeszkedés eszközévé váljon” – írták az EP-képviselők a skót zöldpárti Alyn Smith kezdeményezésére megszületett levélben.

“A futballt a lefektetett szabályok szerint kell játszani, a Közel-Keleten is” – hangsúlyozták.
Az aláírók többsége zöldpárti, szociáldemokrata, liberális és radikális baloldali politikus, de a névsorban az Európai Néppárt két tagja is megtalálható.

A petíció hírére eddig sem az Izraeli Labdarúgó Szövetség, sem Izrael brüsszeli uniós képviselete nem reagált.

A palesztinok tavaly Izrael tagságának felfüggesztésére szólították fel a Nemzetközi Labdarúgó Szövetséget a sportolóik hátrányos megkülönböztetésére hivatkozva, később azonban visszavonták az indítványt.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑