Cadmus fordítás Cadmus
Irán

2018. 05. 07.

Épül a világ egyik legnagyobb kereskedelmi és bevásárló központja

2018. 05. 07.

A Teheránban épülő Iran Mall a világ első öt kereskedelmi és kulturális komplexuma között foglal majd helyet, és egyben a legnagyobb ilyen létesítmény lesz Nyugat-Ázsiában. A két részletben épülő épületegyüttes első része hamarosan átadásra kerül.

Ezzel kapcsolatban tartottak sajtó konferenciát Május 2-án Teheránban. A tervek alapján átadásra kerülő első szakaszhoz tartozó épület együttes egy kereskedelmi, vallási, kulturális és rekreációs központ lesz, melynek az alapterülete eléri az 1.4 millió négyzetmétert. Ebből 300 000 négyzetmétert kereskedelmi és gyártó egységek fognak elfoglalni.

Amikor az komplexum teljesen kész lesz, az alapterülete meg fogja haladni az 1,95 millió négyzetmétert. A hátralévő 550 000 négyzetmétert azonban majd 2020-2021 körül adják át. A kereskedelmi központ megépítése jó példája annak, hogy egy ország hogyan támogathatja a saját nemzetgazdaságát. A tervet és a kivitelezést ugyanis teljes egészében az iráni tulajdonban lévő Ayandeh Bank finanszírozza. Vagyis egy iráni bank támogatott egy olyan tervet, melyet iráni cégek valósítanak meg, iráni munkavállalók alkalmazásával. És az elkészülő komplexum iráni cégeknek ad majd otthont.

Az épületegyüttes Teherán 22-es körzetében található Hemmat autópálya mellett. Tervezése két évet vett igénybe, míg az építkezés, vagyis az első fázis átadása hat évbe tellett. A komplexumban lesz körülbelül 200 étterem, több hiper market, egy öt csillagos hotel 400 szobával, valamint egy Carrefour bevásárló központ. Sok iráni külföldre utazik és ott költi el a pénzét különböző mall-okban, vagyis óriási méretű bevásárló központokban. A tervezők ötlete azonban az, hogy megadják a lehetőséget a vásárlóknak, hogy az országon belül költsék el a pénzüket.

Jalal Rasoulof, az Ayandeh Bank igazgatója szerint:

,,Ez nem csupán jelentős külföldi valutát takarít meg, hanem munkahelyeket teremt.,,

Az Iran Mall kulturális részlege magában foglal 40 mozit, melyek közül 12 összesen 1800 férőhelyes. Ezek már az első fázisban átadásra kerülnek. Továbbá helyet ad majd 15 sportpályának és a Mall-on belül lesz egy 2,5 km hosszú sétáló és futópálya. A konferenciák lebonyolítására pedig 3 300 négyzetméter területen elhelyezkedő konferencia központokat terveztek.

A Mall építőire hatással volt az iráni építészeti örökség és ezért külsőségeire a perzsa tradicionális építészeti elemek lesznek a jellemzőek. Az alap ötletet a 16-18. század között épített teheráni nagy bazár adta, mely évszázadokig a térség kereskedelmi központja volt.

A bank igazgatója szerint a projekt az első fázisban 15-20 000 új munkahelyet teremt, míg a második fázissal további 3-4000 új munkahely jön létre. Ez pedig példa értékű lehet a gazdasági nehézségekkel és munkanélküliséggel küzdő nyugati országok számára is.

Orientalista.hu – Al-Isfahani

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑