Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2017. 09. 19.

Halad az erbili iskola építése

2017. 09. 19.

A tervek szerint halad a Hungary Helps programban felkarolt, iraki Erbil városában zajló iskolaépítés.

A projekt tavaly nyáron, az építkezés pedig idén tavasszal indult és mintegy 200 millió forint Magyarországról érkező támogatással valósul meg: a Magyar Állam 120 millió forinttal, a Katolikus Egyház pedig 80 millió forinttal járult hozzá a beruházáshoz.

Már az épület harmadik szintjén dolgoznak

Az iraki és szíriai menekült, középiskolás diákok taníttatására szánt összegből Erbíl keresztény negyedében, Ankawában, a Libanoni Falu elnevezésű városrész mellett valósul meg az építkezés, egy, a Káld Egyház tulajdonában álló 3.800 négyzetméteres telken. Az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel vívott harcok az építkezéstől mintegy 50 kilométerre zajlottak egészen a legutóbbi időkig.

A nehéz körülmények és az akadozó ellátás ellenére a munkálatok folyamatosan haladtak és már az épület harmadik szintjén dolgoznak. A diákok várhatóan az idei év folyamán megkezdhetik tanulmányaikat az új, 3 szintes épületben.

A magyar álláspont világos: az illegális bevándorlást Európán kívül kell megállítani, a határokat meg kell védeni, a segítséget oda kell vinni, ahol baj van és a migránsok betelepítését nem lehet kötelezővé tenni. A Hungary Helps programmal Magyarország kormányának éppen az a célja, hogy a közel-keleten nehéz helyzetben lévőket támogassa és megteremtse számukra az újrakezdés lehetőségét.

A lényeg az okos segítségnyújtás, amelynek köszönhetően a program “a segítséget viszi oda, nem a bajt hozza ide.” Az erbíli iskolán kívül a kormány jelenleg is segítséget nyújt például Libanonban és Jordániában, továbbá templomépítést és munkahelyteremtési programokat támogat a közel-keleten.

Orientalista.hu – kormany.hu

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑