Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2021. 12. 04.

Erdogan a saját sírját ássa

2021. 12. 04.

Három éves csúcson a török infláció, a jegybank a devizatartalékok elfüstölésével tudta csak megakadályozni a líra újabb mélypontra zuhanását, a strasbourgi Európa Tanács pedig kötelezettségszegési eljárást indított Törökországgal szemben – csupa rossz hírt kapott tegnap Recep Tayyip Erdogan török elnök.

A közel teljhatalommal rendelkező államfő azonban csak magának köszönheti ezt, ámokfutással felérő “gazdasági szabadságharcának”, jogtiprásainak egyenes következményeiről van szó. Erdogan politikája önsorsrontó, végső soron ellenfeleit hozza helyzetbe, mégsem hajlandó változtatni az irányvonalon.

Erdogan makacsul ragaszkodik ahhoz az unortodox gazdaságpolitikához, ami eddig a líra elértéktelenedéséhez, a pénzromláshoz és a lakosság elszegényedéséhez vezetett. A héten ezért távozott a török kormányból a kabinet egyik utolsó józan gazdasági szakembereként számontartott Lüfti Elvan pénzügyminiszter. A tárcavezető szerda este nyújtotta be lemondását, amire régóta számítani lehetett, az elmúlt hetekben ugyanis látványosan megromlott a munkakapcsolata Erdogannal.

A leköszönő pénzügyminiszter folyamatosan azt hangoztatta, hogy le kell szorítani a magas inflációt, ám az államfő éppen ellentétes hatást kifejtő agresszív jegybanki kamatcsökkentéseket erőltet, ami fokozza a pénzromlás mértékét. Az unortodox monetáris politika annyira zavarta Elvant, hogy a Cumhuriyet című török lap értesülései szerint már november elején le akart mondani. Erdogan ezt akkor még nem engedte. Azóta azonban egyre jobban a felszínre törtek a kettejük közti nézeteltérések.

Elvan három hete a parlament költségvetési bizottsága előtt burkoltan bírálta a jegybanki irányvonalat, mire egy néhány nappal későbbi frakcióülésen az államfő alig leplezetten odaszólt a miniszternek. “Barátaink, akik védelmükbe veszik a magas kamatlábakat, ne sértődjenek meg, de nem tudom velük folytatni az utat” – fogalmazott Erdogan, aki beszédében újfent hitet tett a kamatcsökkentések mellett. Kijelentéseit tapsvihar fogadta a kormányzó iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) képviselői részéről, ám feltűnő – és felettébb árulkodó – módon Elvan összekulcsolva tartotta kezeit. Sokan már ekkor biztosra vették távozását.

A pénzügyi tárca irányítását az eddigi miniszter-helyettes, Nureddin Nebati veszi át. Kinevezését alighanem lojalitásának köszönheti: míg megszégyenített – közgazdász végzettségű – elődje minden fórumon a szakmai álláspontot képviselte, addig ő politológusként ügyelt a politikai elvárásokra és rendszeresen védelmébe vette az elnök unortodox gazdaságpolitikai nézeteit.

Erdogan ahelyett, hogy belátta volna tévedését, egy igenemberre cserélte az unortodox irányvonaltól besokallt szakembert. Ez nem sok jóval kecsegtet Törökország számára. Folytatódhat a mélyrepülés, amely magával rántja az elnök és az AKP népszerűségét is. Az ellenzéki pártok igyekeznek meglovagolni a társadalmi elégedetlenséget, előrehozott választásokat követelnek és az ámokfutás lezárását ígérik. A baloldali-szekularista Köztársasági Néppárt (CHP) tüntetéssorozattal kíván nyomást gyakorolni Erdoganra, az első gyűlést ma tartják a dél-törökországi Mersinben.

A teljes, eredeti írást itt olvashatják el.

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑