Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2018. 05. 11.

Erdogan: Az USA ráfizet, hogy kivonul az iráni atommegállapodásból

2018. 05. 11.

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán kijelentette, hogy az Egyesült Államok lesz az egyike azon országoknak, amelyek rosszul járnak, amiért Donald Trump amerikai elnök úgy döntött, hogy országa kivonul az Iránnal kötött, sarkalatosan fontos nukleáris megállapodásból és hogy újra indítja a megállapodás miatt felfüggesztett szankciókat.

Erdogan elmondta a CNN-nek, jelenti az angol nyelvű Hürriyet Daily török napilap, hogy attól tart, az amerikai döntés eredményeként új válságok törnek ki a Közel-Keleten.

Azt is mondta, hogy Trump döntése nem csak a térséget, de az egész világot érinteni fogja. Így Törökországot is. Az Egyesült Államok viszont a döntés eredményeként emelkedő olajárból feltétlenül hasznot húz.

Hozzátette: meggyőződése, hogy Irán a nukleáris megállapodáshoz ennek ellenére ragaszkodni fog, mégpedig addig, ameddig az létezik. „De végül az USA fog veszíteni”, tette hozzá.

Kifejtette azt is, hogy Trumpnak ragaszkodnia kellett volna az elődje által aláírt megállapodáshoz, mert azt az Egyesült Államok nevében írták alá.

Az elnök sajtószóvivője elmondta, Törökország szilárdan ellenez mindenfajta nukleáris fegyvert.

Törökország gazdaságért felelős minisztere, Nihat Zeybekci pedig azt mondta, hogy függetlenül Trump bejelentésétől, Ankara továbbra is fenntartja kereskedelmi kapcsolatát Teheránnal. Ezzel arra utalt, hogy az Egyesült Államok büntetni fog minden külföldi céget, amely az általa visszahelyezett szankciók ellenére üzletel Iránnal.

Magyar Idők – Lovas István

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑