Cadmus fordítás Cadmus
Keresztényüldözés

2015. 04. 17.

Erdogan elűzné az örményeket Törökországból

2015. 04. 17.

A török elnök  kazahsztáni útja előtt teljesen kikelt magából és megfenyegette az örményeket, hogy elüldözi őket.

Erdogan hisztérikus kirohanása azután történt miután az Európai Parlament napirendre tűzte az örmény népirtás elismerését.  A török államfő szerint a megmarad főként Isztambulban élő közel 100 000 főnyi örmény közösségnek ezek után nincs helye az országban.

Erdogan nem csak, hogy megháborodott, de a lakosság összetételével sincs tisztába. Törökországban hivatalosan nem ismerik el egyik kisebbség létezését ezért pontos adatok nincsenek, de egyes becslések szerint több millióra tehető azoknak az eltörökösödött örményeknek a száma akik ma Kelet-Törökországban élnek. A többségük titkolja a származását és a muszlim vallást gyakorolja a társadalom előtt.

new york time válasza erdogan kirohanásának.

New York Times karikatúrával válaszolt Erdogan kirohanásának.

Pár nappal ezelőtt Erodgan Ferenc pápával is összerúgta a port miután a katolikus egyházfő vasárnapi miséjében  említést tett az örmény népirtás áldozataira. A két állam hazarendelte a nagykövetét. Erdogan figyelmeztette az egyházfőt, hogy nem tanácsos többet a népirtás kifejezést használnia.

A török főmufti az egykori bizánci ortodox keresztény bazilikát az Asia Sófiát akarja újból mecsetnek használni miután a pápa szavaival elismerte a törökök felelősségét a száz évvel ezelőtt történt eseményekért. Jelenleg múzeumként működő történelmi épületben 85 éve először hangzott el Korán felolvasás.

Tegnap az Európai Parlament hivatalosan is elismerte a törökök felelősségét az 1915-ös Örmény Holokauszt miatt. Az Európai Unió 1987-ben egyszer már elismerte az Örmény Holokausztot, a mostani csak megerősítette a közel két évtizede történt döntését.

1915-ben az Oszmán Birodalom végnapjaiban a nacionalista új generációs török tábornokok utasítására a török hadsereg kurd szabadcsapatok közreműködésével, szinte teljesen kiirtotta vagy elűzte otthonaiból a keresztény lakosokat a  ma Dél –Törökországban fekvő tartományokból. A népirtásnak közel 1,5 millió örmény áldozata volt.

Orientalista.hu – Sinoda (Forrás: khabararmani.com)

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑