Keresztényüldözés

2015. 04. 17.

Erdogan elűzné az örményeket TörökországbólA török elnök  kazahsztáni útja előtt teljesen kikelt magából és megfenyegette az örményeket, hogy elüldözi őket.

Erdogan hisztérikus kirohanása azután történt miután az Európai Parlament napirendre tűzte az örmény népirtás elismerését.  A török államfő szerint a megmarad főként Isztambulban élő közel 100 000 főnyi örmény közösségnek ezek után nincs helye az országban.

Erdogan nem csak, hogy megháborodott, de a lakosság összetételével sincs tisztába. Törökországban hivatalosan nem ismerik el egyik kisebbség létezését ezért pontos adatok nincsenek, de egyes becslések szerint több millióra tehető azoknak az eltörökösödött örményeknek a száma akik ma Kelet-Törökországban élnek. A többségük titkolja a származását és a muszlim vallást gyakorolja a társadalom előtt.

new york time válasza erdogan kirohanásának.

New York Times karikatúrával válaszolt Erdogan kirohanásának.

Pár nappal ezelőtt Erodgan Ferenc pápával is összerúgta a port miután a katolikus egyházfő vasárnapi miséjében  említést tett az örmény népirtás áldozataira. A két állam hazarendelte a nagykövetét. Erdogan figyelmeztette az egyházfőt, hogy nem tanácsos többet a népirtás kifejezést használnia.

A török főmufti az egykori bizánci ortodox keresztény bazilikát az Asia Sófiát akarja újból mecsetnek használni miután a pápa szavaival elismerte a törökök felelősségét a száz évvel ezelőtt történt eseményekért. Jelenleg múzeumként működő történelmi épületben 85 éve először hangzott el Korán felolvasás.

Tegnap az Európai Parlament hivatalosan is elismerte a törökök felelősségét az 1915-ös Örmény Holokauszt miatt. Az Európai Unió 1987-ben egyszer már elismerte az Örmény Holokausztot, a mostani csak megerősítette a közel két évtizede történt döntését.

1915-ben az Oszmán Birodalom végnapjaiban a nacionalista új generációs török tábornokok utasítására a török hadsereg kurd szabadcsapatok közreműködésével, szinte teljesen kiirtotta vagy elűzte otthonaiból a keresztény lakosokat a  ma Dél –Törökországban fekvő tartományokból. A népirtásnak közel 1,5 millió örmény áldozata volt.

Orientalista.hu – Sinoda (Forrás: khabararmani.com)

, , , , , ,
<


Back to Top ↑