Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2016. 08. 05.

Erdoganék magyar iskolát záratnának be

2016. 08. 05.

Magyarországon működő török oktatási intézmények bezáratását kérte Törökország budapesti nagykövete, Sakir Fakili a magyar kormánytól – írja az Index a Türkinfóra hivatkozva, amely a nagykövet Anadolu hírügynökségnek adott interjúját szemlézte.

Fakili állítólag biztosította arról a magyar kormányt, hogy a két alapítványi iskola helyett más török iskolákat hoznak majd létre, szükség esetén a török oktatási minisztérium közreműködésével. Az Index szerint a budapesti Orchidea iskoláról és Jázmin óvodáról lehet szó, előbbi angyalföldi tagintézményének igazgatóhelyettese, Orosz Balázs azt mondta, nem tudja megmondani, van-e közük Fethullah Gülenhez. Ugyanakkor „nem megerősített forrásból” hallott arról, hogy a török kormány célkeresztjébe kerültek.

„Nehezen tudnám elképzelni, hogy Európában, az EU-ban bármilyen lépést tenne egy kormány egy helyi szabályok szerint működő intézmény ellen, amelynek semmi köze Törökországhoz, nincs kapcsolata a török kormánnyal” – jelentette ki a portálnak Orosz Balázs igazgatóhelyettes.

A török kormány szerint Fethullah Gülen Egyesült Államokban élő hitszónok áll a fél hónappal ezelőtti puccskísérlet mögött. A gülenisták nemzetközi hálózatot építettek ki Erdoganék szerint, valamint párhuzamos államot építettek fel Törökországban.

Magyarország megvizsgálja Erdoganék kérését

A Magyar Nemzet munkatársai a budapesti török nagykövet kérdéseivel megkeresték a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, akik az alábbi választ küldték:

„A török fél a napokban diplomácia csatornákon keresztül kérte néhány Magyarországon működő, értékelése szerint a törökországi puccskísérlettel összefüggésbe hozható terrorista szervezethez kötődő, annak szellemi és pénzügyi támogatást nyújtó intézmény, illetve szervezet felszámolását.

Magyarország határozottan elítéli a terrorista struktúrák által szervezett törökországi puccskísérletet és kiáll a Török Köztársaság demokratikusan megválasztott kormánya mellett, valamint a vonatkozó magyar jogszabályokkal összhangban támogatja Törökország terrorizmus elleni harcát. Ebből következően kész a hatályos törvényi előírások szigorú betartása mellett megvizsgálni a török kérést. A KKM ennek megfelelően a kérést az illetékes magyar szervekhez továbbította. A magyar hatóságok a megnevezett intézményekkel szemben csak abban az esetben fognak fellépni, ha egyértelműen bebizonyosodik az intézmények és a terrorizmus közötti összefüggés.

Tekintettel az ügy bizalmas jellegére, arról további részleteket az eljárások szakszerű és törvényes keretek közötti lefolytatása érdekében nem áll módunkban megosztani.”

A török kormány szerint Fethullah Gülen Egyesült Államokban élő hitszónok áll a fél hónappal ezelőtti puccskísérlet mögött. A gülenisták nemzetközi hálózatot építettek ki Erdoganék szerint, valamint párhuzamos államot építettek fel Törökországban.

A puccskísérletet követően minden Gülenhez akár csak kicsit is köthető személyt vagy intézményt bezárnak vagy felszámolnak, így kerülhetett képbe a magyarországi két oktatási intézmény is (ahogy sok más is a világban, erről a BBC közölt összeállítást). Ugyan ezek bezáratása illene a magyar kormány Törökországgal fenntartott viszonyához, független alapítványi iskolák külső nyomásra történő bezárása okozhatna botrányt.

Orientalista.hu – (MNO, Turkinfo, Index)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑