Cadmus fordítás Cadmus
Törökország

2016. 01. 03.

Erdogant támadják a Hitlerrel kapcsolatos megjegyzéseiért

2016. 01. 03.

Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök a kritikák kereszttüzében találta magát, amiért Adolf Hitler náci Németországához hasonlította a nagyhatalmakkal szembeni, vitatott, nyomásgyakorló politikáját.

Erdogan a kritikákat visszautasította arra hivatkozva, hogy beszédét félremagyarázzák.

Törökország Nacionalista Mozgalmi Pártja (MHP) azt fejezte ki kritikáiban, hogy az elnöknek semmilyen fogalma nincs a demokratikus berendezkedésről, és erre például szolgálnak azok a felszólalások, amelyekben a második világháborús náci Németországhoz hasonlítja saját országát.

„Azok az utalások, amelyeket az elnök tett a Hitler-féle Németországgal és saját kormányzásával kapcsolatban, világossá teszik számunkra, miféle politikai berendezkedést tervelt ki népünk számára Erdogan, ezáltal nyugodtan kijelenthetjük, hogy az elnök szavai a török demokrácia megcsúfolásának tekinthetők” – mondta Oktay Vural, a nacionalista párt képviselője.

Csütörtök este egy sajtókonferencián elhangzott az a kérdés, amely arra hivatott rávilágítani, be lehet-e vezetni egy elnöki rendszert úgy, hogy az ország politikai egyszerkezetűségét megtartják.

Erdogan erre a kérdésre így válaszolt: Ha megnéznek más országokat, akkor igenis ez működhet, láthatják, ahogy működött Hitler Németországában és más országokban is. Beszédében Erdogan azt is kifejtette, hogy egy ügyvezető elnökség nem támaszkodik egy szövetségi kormányrendszerre.

Gursel Tekin, a legnagyobb török ellenzéki párt főtitkára szerint csak az idő a megmondhatója annak, hogy egy nyelvbotlásról van-e szó vagy Erdogan tudatalattijának megnyilvánulásáról.

Orientalista.hu-L.Gyula

Megosztom:

,
Back to Top ↑