Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2021. 06. 30.

Erőművet támadott meg az Iszlám Állam Irakban

2021. 06. 30.

Az iraki Samarra város elektromos erőművét Katyusa rakétákkal támadták az Iszlám Állam terroristái vasárnap hajnalban. A terrortámadás egyidőben történt az iraki népi mozgósítású erők ellen végrehajtott amerikai légitámadással.

Az iraki energetikai minisztérium a Facebbok oldalán számolt be arról, hogy a Salaheddin kormányzóság áramellátásáért felelős erőművet rakéta támadás érte, mely jelentős károkat okozott a létesítményben. A támadásért  Iszlám Állam terrorszervezet vállalta a felelőséget.

A Samarrai erőmű elleni támadást követően több kisebb erőművet és elosztó berendezést is megrongáltak Diyala kormányzóság és Bagdad keleti részén. A terrortámadás az ország több pontján jelentős áramkimaradást okozott és sok helyen teljesen leállt az áramszolgáltatás.

Az iráni IRNA hírügynökség szerint a megtámadott erőművet két héttel ezelőtt adta át Mustafa Al-Kazemi iraki miniszterelnök, valamint Majed Mahdi Hantoush energetikai miniszter.

Korábban az Iszlám Állam az ország más területein is megtámadott erőműveket, elsősorban Diyala, Kirkuk és Salaheddin kormányzóságok területén.

A vasárnapi támadás pedig egy időben történt az iraki népi mozgósítású erők (Hashd Al-Shaabi) ellen végrehajtott amerikai légitámadással.

Iraki szakértők szerint úgy tűnik, mitha az amerikai légierő fedezte volna a terroristák műveleteit.

A 2014-ben kezdődő terorizmus elleni háború során többször is előfordult, hogy az amerikai hadsereg akadályozta az iraki hadsereg akcióit az Iszlám Állam ellen. Iraki források szerint Tikrit város felszabadítása során az amerikai légierő menekítette ki a terrorszervezet vezetőit nehogy az iraki hadsereg fogságába kerüljenek.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Press TV)

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑