Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Emirátusok

2015. 10. 28.

Erősödnek a gazdasági kapcsolatok Hazánk és az Emirátusok között

2015. 10. 28.

Egyre intenzívebbek a kapcsolatok az Egyesült Arab Emírségek és Magyarország között, amiből leginkább a világszínvonalon teljesítő magyar cégek képesek profitálni – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára kedden telefonon az MTI-nek, miután kétnapos látogatáson járt Abu Dzabiban és Dubajban.

Magyar Levente tárgyalt Szultán bin Szaíd Al Manszúrival, az Egyesült Arab Emírségek gazdasági miniszterével, aki az államtitkár elmondása szerint nagyon elkötelezett a két ország gazdasági kapcsolatainak javítása iránt.

Az emirátusok kilátásba helyezte, hogy jövőre megnyitja budapesti nagykövetségét – számolt be a KKM államtitkára, ami szerinte azért is örvendetes lenne, mert Magyarország már 2006 óta jelen van az emirátusokban.

Mint felidézte, rossz irányba befolyásolta az elmúlt időszakban a két ország kereskedelmi kapcsolatait, hogy egy multinacionális vállalat, a Nokia termelésszervezési döntése nyomán Magyarország elvesztette exportja csaknem 90 százalékát az emirátusok irányába. Ezért is dolgoznak a két ország közötti kereskedelem diverzifikációján – közölte.

Az együttműködésre leginkább az agrárium területén van lehetőség, mivel az emirátusok élelmiszer-fogyasztásának mintegy 90 százalékát importálja – mondta.

Magyar Levente több kormányzati szerv képviselőjével egyeztetett az emírségek városfejlesztési beruházásaiban való magyar részvételről is. Egyes magyar vállalatok világszínvonalon foglalkoznak a városok működésének optimalizálásával – energiafelhasználás, közlekedésbiztonság, adatkezelés területén -, ez egy olyan magyar termék, amit egy nagyon fejlett gazdaságban is el lehet adni – fogalmazott.

További potenciális együttműködési területek a két ország között a vízgazdálkodásba, valamint a környezetbarát hulladékkezelésbe történő befektetések – tette hozzá.

Magyar Levente látogatása során találkozott az Emirates légitársaság elnökével, akivel megegyeztek abban, hogy Magyarország és Budapest népszerűsítése az emírségekben nagyobb teret kaphat a következő években.

Az államtitkár beszámolt arról is, hogy előkészítés alatt van a beruházásvédelmi megállapodás a két ország között, ami nagyon fontos eleme a gazdasági építkezésnek, mivel biztonságot, iránymutatást ad esetleges vitás kérdések esetén. A magyar állam továbbá száz ösztöndíjat ajánlott fel az emírségeknek, ezzel nagyjából a kétszeresére növekszik az onnan Magyarországra érkező ösztöndíjasok száma – mondta.

Magyar Levente elmondta, tapasztalatai szerint az európai migránshelyzetet az arab államok nagy érdeklődéssel követik. Mint mondta, fontos, hogy a konfliktusövezetek körüli országokban kell olyan körülményeket teremteni, hogy az embereknek ne kelljen továbbjönniük Európa felé. Ezután Európa erkölcsileg is megalapozottan tudja lezárni határait – szögezte le az államtitkár.

Orientalista.hu

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑