Cadmus fordítás Cadmus
Afrika

2017. 10. 27.

Erőszakba fulladt a megismételt kenyai elnökválasztás

2017. 10. 27.

Ígéretéhez híven bojkottálja az ellenzék a csütörtöki választásokat Kenyában, így valószínűsíteni lehet a jelenlegi elnök, Uhuru Kenyatta győzelmét. Elemzők ilyen körülmények között arra számítanak, hogy kevesen mennek el szavazni, illetve nagyobb esélyt látnak eljárási, lebonyolítási hibákra. A bojkottra az ellenzéki vezető személyesen szólította fel támogatóit.

A hivatalban lévő elnök, Uhuru Kenyatta szerdán arról beszélt, hogy a bíróság a választások előző fordulóját törvénytelenségek és szabálytalanságok miatt érvénytelenítette.

Az augusztusi szavazás után Kenyatta elnök hirdette magát győztesnek. Most arra kérte a választókat, hogy voksoljanak, ugyanakkor tartsák tiszteletben azok döntését, akik távol maradnak a szavazóhelyiségektől.

Raila Odinga ellenzéki vezető szerint a választások csütörtöki fordulója nem lehet hiteles, és autoriter hatalom építésével vádolta meg a kenyai elnököt.

Az ellenzék a voksolás eltörléséért tüntetett több kenyai nagyvárosban, a fővárosban Nairobiban is. A legnagyobb demonstráció az ellenzéki jelölt településén, Kisumuban volt. Az előző választási forduló eredményét a második helyen végzett Odinga támadta meg a bíróságon.

Zavargásokba torkollt a csütörtöki megismételt elnökválasztás 

A híradások szerint a rendőrség éles lőszerrel és könnygázzal is a kővel dobálózó ellenzéki tüntetők közé lőtt, eddig legalább hárman haltak meg. A biztonsági helyzet megrendülése miatt az ország 47 megyéjéből 4-ben szombatra halasztották a voksolást.

A mostani voksolást kevesebb nemzetközi megfigyelő ellenőrzi, mint az augusztusit, mert több küldöttség kivonult az országból biztonsági aggályokra hivatkozva.

Az ellenzéki vezető, Raila Odinga hívei utakat torlaszoltak el és köveket dobáltak a rendőrökre a harmadik legnagyobb kenyai városban, Kisumuban. Autógumikat is égettek, hogy megpróbálják a rendőrök mozgását megakadályozni, akik könnygázzal válaszoltak az erőszakra.

Az ellenzék fellegvárának számító városban a szavazóhelyiségek nem nyitottak ki az ellenzéki bojkott miatt. Raila Odinga szerint az augusztusi, érvénytelenített elnökválasztást követő újabb voksolás sem hiteles, mert a választási rendszert nem reformálták meg. Azzal vádolja Uhuru Kenyatta jelenlegi államfőt, hogy diktatorikus szabályokat vezet be az eddig stabil és nyitott kelet-afrikai országban.

Nairobi egy szegény városrészében, Kiberában azonban a szavazás folytatódott azokban a kerületekben, ahol Kenyattának nagy a támogatottsága.

A jelenlegi államfő a Nairobitól északra fekvő Gatunduban adta le szavazatát. Szakértők szerint az ellenzéki bojkott miatt szinte biztos, hogy Kenyatta nyeri meg a választást.

Az új választást azután írták ki, hogy az augusztusi elnökválasztást, amelyen Kenyatta nyert, a Legfelsőbb Bíróság érvénytelenítette eljárási szabálytalanságok miatt.

Az Afrikai Unió legfőbb választási megfigyelője szerint alacsonyabb a részvétel, mint augusztusban. A mostani voksolást kevesebb nemzetközi megfigyelő ellenőrzi, mint az augusztusit, mert több küldöttség kivonult az országból biztonsági aggályokra hivatkozva.

A választást azért kellett megismételni, mert az augusztus 8-i szavazás eredményét a kenyai legfelsőbb bíróság szabálytalanságokra hivatkozva megsemmisítette. Az ellenzéki jelölt Raila Odinga hível a voksolás bojkottjára szólítottak fel, mert nem látják biztosítottnak, hogy ezúttal törvényesen zajlik a választás. Így viszont a megsemmisített előző alkalomhoz hasonlóan az eddigi elnök, Uhuru Kenyatta nyerhet, legfeljebb a rendkívül alacsony részvétel vethet fel jogi aggályokat.

Orientalista.hu – Euronews nyomán

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑