Cadmus fordítás Cadmus
Vélemény

2016. 10. 26.

Értékes és értéktelen áldozatok

2016. 10. 26.

Szeretnék visszautalni erre a bejegyzésre, ami nem is volt egy igazi bejegyzés inkább csak egy könyvajánló.

Chomsky propagandamodelljében szerepel az értékes és értéktelen áldozatok koncepciója.

Lényegében egyszerű dologról van a szó, a sajtó a politikailag értékes áldozatokra ráirányítja a figyelmet, míg az értéktelenektől megvonja.

Egy propagandarendszer következetesen úgy ábrázolja az ellenséges államok által bántalmazott embereket, mint értékes áldozatokat, míg azokat, akik saját kormányuktól, vagy annak csatlósaitól szenvedtek el legalább olyan súlyos sérelmeket értéktelen áldozatokként mutatja be. Az értékesség megállapítható az áldozatokra irányuló figyelem, illetve a velük kapcsolatos felháborodás mértékéből és jellegéből.  – Chomsky-Herman: Az Egyetértés Gépezet

Ahogy a múltkor már említettem, a könyvet 1989-ben adták ki először, ezért a felsorolt példák már nem aktuálisak, de napjainkban sem sokat keresgélni, hogy megfigyeljük a jelenséget.

Itt van például az aleppói kisfiú, akinek az arca valószínűleg sokaknak ismerős.

aleppo-kisfiu

Ezt a fiú Aleppó felkelők által ellenőrzött részén sebesült meg vélhetően az orosz, vagy szír légierő bombatámadásában. Szörnyű történet, amire a nyugati sajtó óriási figyelmet szentelt.

Az aleppói kisfiú értékes áldozat, mivel az “ellenségeink” áldozata.

Az eset brutalitása miatt nem igazán lehetett csendben maradni, viszont az aleppói fiúnál jóval kevesebb figyelmet kapott az a 12 év körüli palesztin fiú, akit az amerikai kormány által egyik mérsékeltnek elkönyvelt, és fegyverekkel támogatott kormányellenes csoport lefejezett, majd a mobiltelefonokkal rögzített felvételt feltöltötték a videómegosztó portálokra.

Én ezt a videót inkább nem szúrnám be, de itt megnézheted.

Mainstream szemszögből nézve úgy tűnhet, hogy Aleppóban a mérsékelt lázadók bátran harcolnak a zsarnoki Aszad seregei ellen, miközben a szír és orosz légierő kórházakat és bölcsödéket bombáz, de biztosíthatlak, ez nem egészen így van.

Az úgynevezett mérsékeltek mesterlövészekkel, aknavetőkkel, Grad rakétákkal tartják tűz alatt a kormány területein élő civileket.

Azonban a lázadók áldozatai értéktelenek a nyugati média számára.

Baraa Hamdo-val szombaton végzett egy “mérsékelt” mesterlövész.

baraa-hamdo-lelottek-szir

Értéktelen áldozat.

Mireille Hindoyan és az öccse Arman Hindoyan október elején haltak meg, amikor a mérsékelt lázadók tűz alá vették a kormány ellenőrzése alatt álló örmény-negyedet.

mireille-hindoyan-es-az-occse-arman-hindoyan-aleppo-ormenyek-sziria

Értéktelen áldozatok.

Orientalista.hu – Politikai Ateista

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑