Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2016. 03. 09.

És akkor Putyin ránk szabadította a menekülteket…

2016. 03. 09.

Philip Breedlove a NATO európai erőinek főparancsnoka az amerikai szenátus bizottsága előtt vázolta fel azt a konspirációs teóriát, amely szerint Putyin és Aszad a menekülteket használja fel Európa destabilizálására.

„Az MTI szerint Philip Breedlove amerikai tábornok egyértelművé tette, hogy ma már Oroszország szíriai bombázása okozza az európai menekültválságot.” – Index

Ez az összeesküvés-elmélet egyre népszerűbb bizonyos körökben, viszont akad néhány probléma az ötlettel.

Az első kapásból az, hogy az orosz légierő 2015 szeptember 30-án kezdte meg a tevékenységét Szíriában. Azt hiszem azt mindenki észrevette, hogy az úgynevezett “menekültválság” már jóval korábban elkezdődött.

Szeptember 30-án már javában dübörgött a határzár építése a déli határszakaszon, sőt, addigra már Hende Csaba is lemondott a kerítésépítési munkálatok lassúsága miatt.

Egy nappal az orosz bombák első becsapódása előtt 6644 embert fogtak el a rendőrök tiltott határátlépés miatt Magyarországon.

Igen észrevettem, hogy Breedlove tábornok szerint a napjainkban tapasztalható menekülthullámot okozzák az orosz bombák, azonban ez a legjobb esetben is spekuláció, bár inkább olcsó propaganda.

Már az orosz beavatkozás előtt az erre vonatkozó tanulmányok a menekültek számának jelentős növekedésével számoltak.

Az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának munkatársai kiemelték, hogy a legtöbb stratégiai előrejelzés szerint a migránsok és menekültek száma az elkövetkezendő évtizedekben – különböző okok miatt – növekedni fog. HVG  (szept. 16.)

Ezzel kapcsolatban még annyit, mára már világossá vált, hogy az orosz légierő tevékenysége miatt megváltozott a hadiszerencse Szíriában a kormányerők javára. Mi lett volna, ha az oroszok nem avatkoznak be?

A kormány ellen harcoló csoportok, többek között az Iszlám Állam, és az Al-Nuszra (amelyek jelenleg a legizmosabbnak számítanak) minden bizonnyal sikeresen nyomultak volna tovább Damaszkusz felé, és foglaltak volna el a kormány fennhatósága alá tartozó területeket. Csak találgatni lehet, hogy ennek milyen hatásai lettek volna a menekültek mennyiségére, de gyanítom, hogy egy átlagos civil szemében a lefejezés legalább annyira félelmetes, mint egy orosz bomba.

Azzal kapcsolatban szintén csak találgatni lehet, hogy mi történt volna, ha Aszad kormányát legyőzik a lázadók. Líbia példája talán megfelelő kiindulópont lehet. Kadhafi már 4 éve meghalt, és nézz körül.

A másik hiba Breedlove érvelésével, hogy a menekültek jelentős része nem is Szíriából érkezik. Azt sem titok, hogy a szíriai útlevéllel érkezők között is vannak olyanok akik még véleltlenül sem szírek, és még a valódi szírek sem egyenesen Szíriából érkeznek, hanem mondjuk török menekülttáborokból, ahol az oroszok tudtommal még nem bombáznak. (Azt meg inkább ne feszegessük, hogy az Irakból és Afganisztánból érkezőket mi indította útjára.)

De tegyük fel, hogy Breedlove tábornoknak igaza van. Aszad, Putyin és valószínűleg a gyíkemberek összeültek, és elhatározták, hogy destabilizálják Európát. Mikor pattant ki ez az ötlet a fejükből?

Mert nekem eddig úgy mesélték, hogy az Arab Tavasz robbantotta ki a felkelést a kormány ellen. Lehet, hogy az Aszad-ellenes lázadást Aszad szervezte saját maga ellen, hogy néhány év múlva Putyinnal karöltve a polgárháború álcája alatt menekültekkel árassza el, és destabilizálja Európát?

Közben ravasz módon arra is rávették az Egyesült Államokat, Franciaországot, Nagy Britanniát, Törökországot, Izraelt, az Öböl-menti államokat arra, hogy fegyverszállítmányokkal és kiképzéssel támogassák a mérsékelt és kevésbé mérsékelt lefejezőket?

Vagy csak menet közben jött egy ilyen kósza ötlet, hogy miközben élet-halál harcukat vívják a felkelőkkel szemben, csak úgy mellékesen destabilizálják Európát is?

Breedlove azt is elfelejti, hogy 2012-ben az oroszok felajánlották, hogy egy béketerv elfogadását követően Aszad távozik a hatalomból. A finn béke Nobel-díjas diplomata Martti Ahtisaari szerint a Nyugat ignorálta az oroszok ajánlatát, mert azt hitték Aszadnak legfeljebb hetei lehetnek hátra kormányfőként.

Az Aszad elmozdítására felesküdött – a kompromisszumokat teljesen elutasító szövetség –  a következő több mint 3 évben fegyverekkel árasztotta el az országot, és lelkesen szurkolt a felkelőknek. Közben létrejött az ISIS, megerősödtek a különböző terrorszervezetek, az Szíriát romba döntötte a polgárháború, de gondolom Breedlove szerint ilyen apróságok nem okozhatják a menekültek számának növekedését.

Nyilvánvaló, hogy az orosz légi-támogatás hozzájárulhat a menekültek számának növekedéséhez, de az egész menekültválságot hirtelen Putyin nyakába varrni nevetséges csúsztatás.

Egyébként azt sem értem milyen destabilizálásról beszél Breedlove, hiszen én korábban azt olvastam itt az Indexen is, hogy a menekültek lesznek az európai gazdasági növekedés motorjai, és ők fogják megtermelni a nyugdíjunkat.

Ha igaz is lenne amit az alufóliasapkás tábornok előadott, köszönetet kellene mondanunk Putyinnak és Aszadnak amiért ilyen önzetlenül hozzájárulnak Európa gazdasági teljesítményéhez.

sorkoz.blog.hu – Politikai Ateista

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑