Cadmus fordítás Cadmus
Európa

2017. 06. 29.

Esélyes-e a muszlimok integrálása Európában?

2017. 06. 29.

Az integrációs folyamat olyanok esetében is nagyon nehéz, akik már évtizedek, több generáció óta Európában tartózkodnak. Párhuzamos társadalmakat látunk, létrejönnek a gazdasági és társadalmi értelemben vett zárványok. Speidl Bianka, a Migráció Kutató Intézet vezető kutatója volt a Kossuth Rádió 180 Perc vendége.

Brüsszel érdekes város integráció tekintetében is – kezdte a szakértő. Mint mondta: nagyon komoly lélekszámban élnek ott muszlimok, jelen napjainkban is nagyságrendileg 25 százaléka az ott élőknek muszlim. A születési arányszámokat tekintve ez a szám az évszázad közepéig 50 százalékra növeksedhet.

Előre vetítette, hogy ami Brüsszelben történik, az mutatja Európa, azaz Nyugat-Európa azon országaiban a várható tendenciákat, ahol hasonlóan erős a muszlim közösségek lélekszáma.

Az év elején készített felmérés szerint a Belgiumban élő muszlimok többsége párbeszédre hajlandó, kompromisszumra kész. Érdemes azonban szem előtt tartani, hogy az egyes fogalmak alatt mind a két népcsoport, azaz az őshonosok és a muszlimok is ugyanazt értik-e.

Példaként hozta, hogy a két népcsoport életmódja a felmérés szerint megegyezik, azonban, hogy ez vásárlási szokásokra vonatkozik-e vagy, hogy elengedik a gyermekeiket iskolába az nem derül ki. Kérdéses, hogy adott esetben a vegyes házasságok elfogadhatóak-e számukra. Ebből is kiderül, hogy az életmód, az értékekkel szoros összefüggésben áll, és ilyen esetekben nagyon komoly ellenállás tapasztalható a muszlimok részéről, hogy ha ezek csorbulni látszanak.

Leszögezhetjük, hogy hajlandóak lennének rá, hogy a többségi társadalommal integrálódjanak, kapcsolatba lépjenek, másrészről viszont felméréstől függően, a válaszadók jó egyharmada az Iszlám Állam törvényeit az adott ország törvényei elé helyezi – ismertette.

A magát integrációra nyitottnak valló muszlim számára is addig van nyitottság a párbeszédre és azonosulásra, ameddig az az iszlámmal összeegyeztethető – mondta. Szemmel láthatónak nevezte, hogy az általuk definiált integráció nem biztos, hogy megegyezik azzal az beilleszkedési felfogással, amit mi Európában integrációnak nevezünk.

Orientalista.hu – Hirado.hu, Kossuth Rádió 180 perc

Megosztom:
Back to Top ↑