Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2022. 07. 23.

Észak-Irakban török rakétacsapásokban többen meghaltak

2022. 07. 23.

Török rakétacsapásokban kilenc civil meghalt, több mint húsz megsebesült Észak-Irakban – közölték szerdán iraki kurd tisztviselők és az iraki hadsereg. Bagdad behívatta a török nagykövetet, és hivatalos bocsánatkérést követel.

Legalább négy rakéta csapódott be a félautonóm, kurdok lakta Zakho körzetben lévő Barak üdülőövezetben – közölte Musír Mohammed, a körzet polgármestere az AP amerikai hírügynökséggel. Az összes áldozat iraki állampolgár volt.

Az iraki nemzetbiztonsági tanács a súlyos incidens után rögtön összeült, és úgy döntött, hogy behívatja Törökország nagykövetét, magyarázatot követelve. Hazahívják az Ankarában állomásozó iraki megbízottat is.

A tanács egyúttal hivatalos bocsánatkérést követelt Törökországtól, és felszólította arra is, hogy vonja ki minden fegyveres erejét Irak területéről.

Musztafa al-Kádimi iraki miniszterelnök küldöttséget vezényelt a területre Fuád Husszein külügyminiszter vezetésével, és elrendelte a baraki incidens kivizsgálását.

Egy másik incidensben, a szintén északi Szaláh ed-Dín kormányzóságban hat szövetségi rendőr meghalt és öt megsebesült, amikor az Iszlám Állam fegyveresei szerdára virradóra megtámadták egységeiket – közölte az iraki hadsereg két tisztviselője.

A nyári csúcsidőszakban iraki turisták százai érkeznek délről a kurd régióba, mert ott viszonylag hűvösebb az időjárás.
Törökország rendszeresen hajt végre légicsapásokat Észak-Irakban, és kommandósokat is küldött a törvényen kívüli Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyvereseit célzó támadásának támogatására. De helyi tisztviselők szerint a csapásokban most először haltak meg turisták.

Ankara áprilisban indította el legújabb, Összezárt harapófogó (Claw Closed) kódnevű műveletét Észak-Irak egyes területein. Az akció része a 2019-ben indított, határokon átnyúló hadműveletek sorozatának, amelyek célja a törvényen kívüli PKK elleni küzdelem.

A PKK, amelyet Törökország, az Egyesült Államok és az Európai Unió terrorszervezetként tart nyilván, 1984 óta vezet felkelést Délkelet-Törökországban, és ebben eddig több tízezer ember halt meg.

Ankara sürgette Bagdadot, hogy “gyomlálja ki” a PKK elemeit az észak-iraki régióból. Irak viszont már többször jelezte, hogy Törökország folyamatos támadásai sértik szuverenitását.

A török külügyminiszter tagadta, hogy a török légierő állna a halottakkal járó iraki légicsapás mögött

A török külügyminiszter csütörtökön tagadta, hogy a török légierő állna az előző napi észak-iraki, nyolc civil halottal járó rakétatámadás mögött, amelyért az iraki kormány Ankarát tette felelőssé.

Mevlüt Cavusoglu a TRT Haber török állami hírtelevíziónak leszögezte: a Dahúk kormányzóságból jelentett rakétázást “terroristák” követték el, és hangsúlyozta: a török fegyveres erők iraki területen végrehajtott műveletei kizárólag a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyveresei ellen irányulnak.

Figyelmeztette egyúttal Bagdadot, hogy a valódi elkövetők igyekeznek Ankarára hárítani a felelősséget, s intette az iraki kormányt, “ne essen a terroristák csapdájába”.

Szerdán legalább nyolc rakéta csapódott be a félautonóm, kurdok lakta Zakho körzetben lévő Barak üdülőövezetben, a támadásnak 23 sebesültje is van.

Az akció után az iraki nemzetbiztonsági tanács rendkívüli ülést tartott, és úgy döntött, hogy behívatja Törökország nagykövetét, magyarázatot követelve. Hazahívták az Ankarában állomásozó iraki megbízottat is, Musztafa al-Kádimi iraki miniszterelnök pedig a Twitteren a török hadsereget tette felelőssé az akcióért.

Az ügyben megszólalt Ned Price amerikai külügyi szóvivő is, aki sajtótájékoztatóján elfogadhatatlannak nevezte a civilek halálát, és kijelentette, hogy minden államnak kötelessége betartani a nemzetközi jogot, amely a civilek védelmére is felszólít.
Törökország rendszeresen hajt végre légicsapásokat Észak-Irakban, és kommandósokat is küldött a törvényen kívüli PKK fegyvereseit célzó támadásainak támogatására. Helyi tisztségviselők szerint viszont a csapásokban most először haltak meg turisták.

Ankara áprilisban indította el legújabb műveletét Észak-Irak egyes területein. Az akció része a 2019-ben indított, határokon átnyúló hadműveletek sorozatának, amelyek célja a törvényen kívüli PKK elleni küzdelem.

A PKK, amelyet Törökország, az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorszervezetként tart nyilván, 1984 óta folytat fegyveres küzdelmet a törökországi kurd lakosság önrendelkezéséért, a harcokban eddig több tízezer ember halt meg a többségében kurdok lakta Délkelet-Törökországban. A PKK több tagja az észak-iraki hegyekben bujkál a török határ közelében.

Ankara sürgette Bagdadot, hogy “gyomlálja ki” a PKK elemeit az észak-iraki régióból, Irak viszont már többször jelezte, hogy Törökország folyamatos támadásai sértik szuverenitását.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑