Cadmus fordítás Cadmus
Afrika

2018. 12. 25.

Etiópia kész segíteni az afrikai menekülteken

2018. 12. 25.

Ezúttal Etiópia legnagyobb belső menekülteknek szánt befogadótáborában, Qolojiban jártunk. A hevenyészett sátrakban összesen 80 ezren laknak, többségük szomáli nemzetiségű, a közeli Oromia szövetségi államból.

Szinte minden nap érkeznek ide újabb családok, ugyanis Qoloji az egyetlen hely, ahol biztonságban vannak. Etiópiában 8 millió rászoruló él, és körülbelül ugyanennyien vannak kitéve a vidéken portyázó haduraknak.

– 2 éve jöttem el otthonról a törzsek közti harcok miatt. Oromiában születtem és a felmenőim is ott éltek évszázadokon keresztül. Elveszítettem két testvéremet és az összes állatomat – mesélte ez az etióp férfi.

– Amikor megtámadtak minket, hátrahagytuk mindenünket az állatokkal együtt. Elveszítettük a férjeinket és a gyermekeinket. Nagyon rosszak itt az életkörülményeink, mert semmink sem maradt – panaszkodott egy másik menekült.

Végigkísértük a segélyezésért és kríziskezelésért felelős uniós biztost a Qoloji táboron. Hrisztosz Sztilianidesz a napokban jelentette be, hogy az EU 89 millió euróval azaz mintegy 30 milliárd forinttal fogja támogatni az addisz-abebai kormány erőfeszítéseit 2019 végéig.

Ezt a pénzt azonban nem csak Qolojira fogják költik, hanem az országba beáramló egymillió külföldi menekült ellátására és a népvándorlást előidéző szárazság kezelésére.

– Etiópia alapvető politikai változáson megy keresztül és az Európai Unió érdekelt abban, hogy az afrikai demokrácia ezen szigete stabil maradjon

– magyarázta a biztos.

Az új kormány a nemzetközi és segélyszervezetekkel is együttműködik, akik viszont nagyobb átláthatóságot követelnek meg a segítségért cserébe. Ezen kívül ragaszkodnak ahhoz, hogy senkit se lehessen visszaküldeni a veszélyzónákba.

– Az új miniszterelnök Abiy felrázta az etióp politikát. Számára fontosak az emberi jogok és be is akarja tartatni őket. Ez a fiatal vezető megpróbálja egybekovácsolni a széthullott társadalmat. Ha sikerrel jár, az nem csak Etiópiában hozza el majd a békét, de az egész régióban is- számolt be Monica Pinna az Euronews tudósítója.

Euronews

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑