Cadmus fordítás Cadmus
Európa

2017. 02. 04.

Európa a széthullás szélén áll, 30 éven belül polgárháború törhet ki

2017. 02. 04.

Egy belga történész szerint a következő három évtizedben valamikor ki fog törni egy európai polgárháború. Szerinte a jelenlegi európai helyzet a Római Birodalom nagy válságának és későbbi elbukásának idejére emlékeztet.

„Húsz-harminc éven belül Európa egy autoriter vagy birodalmi jellegű állam lesz, a hanyatlás és a polgárháború fázisa után.” – nyilatkozta egy interjú során David Engels, aki a Brüsszeli Szabad Egyetem történésze.

Egy, a The Daily Express-ben megjelentetett megjegyzésében pedig ezt mondta: „Úgy vélem, polgárháború lesz, ami ki fogja kényszeríteni Európának az alapokig ható szociális és politikai megreformálását, akár tetszik, akár nem, az Kr. e. I. századi Római Birodalom példájából kiindulva.”

David Engels, a Brüsszeli Szabad Egyetem történésze

David Engels, a Brüsszeli Szabad Egyetem történésze

A figyelmeztető előrejelzését kifejtve megjegyezte, hogy a párhuzamok az Európai Unió és a Julius Caesar korabeli Róma között „rendkívül erőteljesek, rendkívül nyilvánvalóak.”

A 37 éves történész szerint

a Római Birodalom válságához (és később összeomlásához) ugyanazok a tényezők vezettek, melyek ma is  egyre erőteljesebben jelen vannak kontinensünkön: a családok szétesése, az individualizmus, a hagyományokon alapuló kultúrák hanyatlása, a globalizáció, a fundamentalizmus és a megfékezhetetlenül növekvő bűnözés.

Az európában dúló menekültválságról Engels a következőket mondta: „A jelenlegi népességmozgás a csupán egyetlen egy tünete mai szellemiségnek, melyet a kozmopolitanizmus, az önmagunkban való kételkedés, a számító materializmus és a rossz lelkiismeret egy különös elegye határoz meg.”

A kutató szerint az európai polgárháború elkerülhetetlen, ugyanakkor, ő úgy véli, hogy ez nem egy hagyományos katonai konfliktus lesz, lévén, hogy az európai lakosság nincs felfegyverkezve, sem katonai képzéssel nem rendelkezik (persze, az elkövetkező 20-30 év ilyen téren még hozhat jelentős változást – a szerk.).

Egy hasonló előrejelzésben a tavalyi év során a francia akadémikus és iszlám-szakértő, Gilles Kepel szintén azt mondta, hogy a terrorizmus növekedése és a szélsőségek erősödése egy kontinens-méretű polgárháborút eredményezhet Európában.

(Orientalista.hu – Crusader)

 

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑