Cadmus fordítás Cadmus
Európa

2017. 11. 08.

Európa félreérti a terror fogalmát

2017. 11. 08.

Megdöbbentő képet mutatnak az európai terror modern kori helyzetéről az Európai Unió statisztikái, amelyek a definíció tág értelmét kihasználva egy egyre biztonságosabb kontinens képét próbálják a lakosság elé vetíteni.

A 2001-es amerikai terrortámadás óta a szakértők, a vezetők és az EU-s jelentések egyetlen statisztikai megközelítést vesznek alapul: a végrehajtott és megakadályozott terrortámadások számát. Az Europol ’99 óta közzétett éves értékeléseit azonban egy teljesen más szempontból is érdemes megközelíteni. Ez pedig nem más, mint az iszlamista terror áldozatainak száma, ami sokkal drámaibb helyzetről számol be – írja elemző cikkében a Nyugat iszlamizációját hevesen ellenző amerikai székhelyű Gatestone Institute nevű agytröszt.

Négy évtized óta nem volt ilyen véres terrortámadás Franciaországban. 2015. január 9-én újabb dráma rázta meg Párizst, amikor a szatirikus lap elleni támadást végrehajtó Kouachi testvérpárnak korábban segítséget nyújtó Amedy Coulibaly terrorista túszokat ejtett egy kóser élelmiszerüzletben, és négyükkel végzett, mielőtt lelőtte a rendőrség. Képünkön: a négy áldozat egyikének hozzátartozója borul az elhunyt hamvait tartalmazó koporsóra a gyászszertartáson (MTI/EPA/Daniel Bar On)

Az írásban rámutatnak: ha csupán az elmúlt tíz évben elkövetett európai terrortámadások számát nézzük, azt hihetnénk, hogy kontinensünk egyre biztonságosabbá válik.

A fenti, hivatalos EU-s ábra ugyanis azt mutatja, hogy 2016-ban sokkal kevesebb terrortámadást követtek el Európában, mint tíz évvel ezelőtt. De az áldozatok számáról készített diagram teljesen más helyzetről számol be, és sokkal inkább kifejezi a kontinens országaiban érzékelhető atmoszférát.

A terrortámadásokban 2007 óta meggyilkolt emberek száma Európában (Adatok: EU Terrorism Situation and Trend Reports)

2015-ben és 2016-ban összevetőlegesen százötven ember vált a terror áldozatává Európában. Ez a szám a 2007-es nem létező áldozatok számához képest vagy a 2014-es négy áldozathoz képest drámai növekedés.

A két ábrát szinte lehetetlen egyszerre tanulmányozni, a támadások száma és a halálos áldozatok száma között nincs összefüggés. Még ha kevesebb terrortámadást is követtek el, a halálos áldozatok száma akkor is drámai növekedést mutathat. 2007-ben 583 támadást szerveztek, ám egy embert sem öltek meg. 2016-ban 142 támadás volt, ami száznegyvenkét ember halálával végződött.

A két ábra közösen –
Terrortámadások és terrormerénylet miatt megölt áldozatok száma Európában 2007 óta (Adatok: EU Terrorism Situation and Trend Reports)

A két ábra közös tanulmányozásának kudarca a terrorizmus európai meghatározásában gyökerezik. A terrorizmus helyzetéről és tendenciáiról szóló 2009-es európai uniós jelentésben természetesen szerepel, hogy a terrorcselekmények súlyos károkat okozhatnak egy országnak vagy egy nemzetközi szervezetnek a lakosság megfélemlítése, egy kormány kényszerítése vagy a politikai, alkotmányos, gazdasági és társadalmi struktúrák destabilizálása következtében.

Az EU különböző kategóriákat hozott létre a különböző terrortámadások meghatározására: a dzsihadista terrorizmus, a nacionalista és szeparatista terrorizmus, a baloldali vagy anarchista terrorizmus, a jobboldali terrorizmus és végül a tematikus terrorizmust.

.

A terror meghatározásával van a probléma

Ezekből a meghatározásokból viszont egy dolog kimaradt: maga a terror. Az ókori római jog és a görög hipotézisek rendszerétől eltérően a modern korban olyan cselekmények is terrorizmusnak számítanak, amelyek ugyan fenyegetik a társadalmat, de „csupán” a bűncselekmények kategóriájába tartoznak.

Az iszlamista terrortámadások száma évek óta meghökkentően alacsony szinten mozgott, míg a többi, bűncselekmény kategóriából átsorolt támadások drámaian növekedtek. A 2007-ben rögzített 583 támadások közül 517 a spanyol és francia szeparatista csoportok számlájára írhatók, ahogy azt az Europol 2012-es jelentésében is közölte.

Baszk szeparatisták 2011-ben fegyveres támadást követtek el a rendőrség ellen. Az Europol jelentése ezt is terrorcselekménynek minősítette. Franciaországban 62 támadást és 13 meghiúsított merényletet rögzítettek, melyeket korzikai terrorszervezetek követtek el. A merényletek célpontjait azonban az idegenforgalmi ágazatból választották ki, többnyire nyaralókat és éttermeket támadtak meg.

A korzikai nacionalisták szigetük autonómiájáért küzdöttek, nem gyilkoltak meg senkit, általában saját maguknak ártottak, nem követtek el mészárlást tömeges gázolás vagy fegyveres támadás segítségével.

A cikk írója szerint a terrorizmus EU-s meghatározása – önkéntelenül vagy akaratlanul – összezavarja a támadások meghatározásának kérdését, ez pedig minél hamarabb tisztázásra szorul. Megoldásként ajánlja például a „politikai erőszak” kategória létrehozását, ami olyan cselekményekre vonatkozik, amik nem a lakosság megfélemlítésére irányulnak, de politikai és erőszakos természetük megkérdőjelezhetetlen (mint például a központi zavargások Franciaországban). Másik megoldásként a terrorizmus amerikai definíciójának átvételét ajánlja, ami csak az olyan cselekvést minősíti terrormerényletnek, ahol valóban terror okozott pusztítást.

Orientalista.hu – Hirado.hu, Gatestone Institute

Megosztom:

, , ,




Back to Top ↑