Cadmus fordítás Cadmus
Törökország

2017. 03. 14.

Európa megcsinálja a kampányt Erdogannak

2017. 03. 14.

A török államfő évek óta készül arra, aminek most – akarva vagy akaratlanul, de – keresztbe tesz Európa. Már 2014 előtt, még miniszterelnökként jelezte, hogy ha győz az elnökválasztáson, alkotmánymódosítást akar, egészen pontosan azt, hogy növekedjen államfői hatásköre.

Ez magyarázat lehet arra, miért fogalmaz olyan szélsőségesen, miért nácizza le, fenyegeti megtorlással azokat az európai államokat, amelyek kormánya nem engedi, hogy török politikusok az itteni török közösségek körében kampányoljanak az alkotmánymódosítás érdekében. A módosítást a török parlament már jóváhagyta, ezután bocsátották népszavazásra.

Őrültség, de van benne rendszer

Az április közepére kiírt referendum eredménye szempontjából korántsem mindegy, hogy a Nyugat-Európában élő török állampolgárok igennel vagy nemmel szavaznak majd.

A legnagyobb európai török közösség Németországban él, legalább három millióan vannak, de közülük csak minden másodiknak van szavazati joga. A 650 ezres franciaországi és a 400 ezres hollandiai török kolóniában is körülbelül ilyen az arány.

Nem véletlen, hogy Ankara turnéra indította a kormánytagokat, akikről aztán kiderült, hogy mint tömegrendezvények szónokai, nem szívesen látott vendégek ezekben az országokban.

Párizs hallgat

Először Németországban, majd Hollandiában, Ausztriában, Svájcban és legutóbb Dániában is arra kérte a kormány a török minisztereket, hogy maradjanak otthon, halasszák el útjukat, a gyűléseket pedig betiltották mondván, hogy a közrend megzavarásával fenyegetnek.

A holland kormányfő azzal indokolta döntésüket, hogy egy ország belpolitikai kampányrendezvényeinek semmi keresnivalójuk egy másik országban.

A török miniszterek szombati hollandiai fellépését meghiúsító hágai intézkedésből óriási felfordulás lett Rotterdamban. Hollandiában élő törökök ezrei tüntettek az ottani török konzulátus előtt, és a demonstrációból utcai harc lett lovasrendőrökkel, kutyákkal, könnygázzal, vízágyúval.

Ankarában és Isztambulban is tömegek tüntettek az ottani hollandiai diplomáciai képviseltek előtt. Recep Tayyip Erdogant éltették.

Egy vasárnapi svédországi török nagygyűlést a rendezvényterem tulajdonosa miatt nem tudtak megtartani, miután az utolsó pillanatban felmondta a bérleti szerződést.

A francia kormány ebben a purparléban eddig nem szólalt meg.

Európa megcsinálja a kampányt Erdogannak

A török államfő tajtékzik, ha lehet hinni az indulatos szónoklatoknak. Habár tudva lévő, hogy az Európában élő törökök többsége isteníti őt, de legalábbis kormánypárti, úgyhogy emberi számítás szerint sok nem múlik az európai politikusok ellenállásán.

Arra viszont remek alkalom – amivel ő maga vádolta meg Hollandiát legutóbb -, hogy ezzel a viszállyal szavazatokat szerezzen. Jogkörének kiterjesztését ugyanis Törökország fenyegetettségével indokolja mondván, hogy egy erős elnök jobban meg tudja védeni népét a dzsihadistáktól, a kurd terroristáktól és lám, Európától is.

Nem most kezdődött

Ankara és az uniós tagállamok között először az európai menekültválság, majd a tavaly nyári isztambuli puccskísérletet követő – máig tartó – törökországi megtorlás teremtett feszültséget.

Az európai kormányok egymás után többször is figyelmeztették a török kormányt az elmúlt fél évben, hogy az emberi jogokat és saját törvényeit is megsérti azzal, hogy tízezreket bocsát el vagy függeszt föl állásukból, ezreket börtönöz be, és a médiát is megtizedeli azzal a gyanúval, hogy az Amerikában élő ellenzéki hittudós, Fethullah Gülen emberei.

Csakhogy a tavaly tavaszi menekültügyi megállapodással Brüsszel kulcsszereplővé tette Ankarát a menekültáradat megállításában. Úgyhogy a török államfő úgy gondolja, hogy bármit megtehet.

Erre először az osztrák külügyminiszter figyelmeztetett. Három héttel a törökországi puccskísérlet után.

Sebastian Kurz azóta is azt ismételgeti, hogy fel kell mondani a török kormánnyal kötött menekültügyi megállapodást, és az Európai Uniónak magának kell megvédenie külső határait.

Orientalista.hu – Euronews

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑